Vader moet drie jaar achter tralies voor tegen hoofd schoppen van baby

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Rahman H. (42) is veroordeeld tot drie jaar cel voor poging tot doodslag op zijn vier maanden oude zoontje in Nieuw Bergen. De baby werd op de grond gegooid en meermaals geschopt.

Het kindje liep een dubbele schedelbreuk en breuken in de pols op. De rechtbank in Roermond vindt de mishandeling van een baby die weerloos op de grond lag zo ernstig, dat de kans groot was dat het kindje aan de gevolgen had kunnen overlijden.

Familiedrama

Het familiedrama vond plaats in Nieuw Bergen, waar de moeder van het kindje destijds woonde. Zij komt uit Syrië, hij uit Iran. Ze ontmoetten elkaar in een asielzoekerscentrum. Een paar weken later raakte ze zwanger, maar de relatie hield geen stand. H. mocht nog wel zijn zoontje zien. Zoals op 3 januari 2017.

Het bezoek eindigde ’s nachts in een ruzie. Volgens de vrouw zou H. haar geslagen en getrapt hebben. Daarna zou hij naar haar slaapkamer zijn gegaan, waar hun zoon lag te slapen. Hij zou de baby op de grond hebben gegooid en enkele keren met blote voeten geschopt hebben. Tijdens een zitting in 2017 vertelde de verdachte op verzoek van de rechtbank dat hij twee meter lang is en 112 kilo zwaar. Zijn schoenmaat is 46.

‘Belast verleden’

Het lukte de moeder de politie alarmeren en met haar zoon te vluchten naar de buren. De rechtbank achtte de mishandeling van de vrouw en de poging tot doodslag op het kind bewezen. Een celstraf van vijf jaar zou passend zijn, maar de rechtbank besloot een lagere straf op te leggen. Ze hield rekening met zijn ‘belast verleden’.

De Iraniër kwam als politiek vluchteling naar Nederland. Na een hongerstaking en bemiddeling door Amnesty International kreeg hij een verblijfsvergunning. Volgens een psycholoog heeft H. kenmerken van een psychische stoornis, die ertoe geleid kan hebben dat hij zijn woede niet kon beheersen.

Het lijkt erop dat de baby hersteld is van het hersenletsel.

Door Peter Heesen