Rechter mild voor Maastrichtse Roda-supporter

Roda-supporters tijdens een andere wedstrijd tegen Ajax. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Een 22-jarige Roda JC-fan die vuurwerk heeft gegooid in het Parkstadstadion, komt er met een relatief lichte straf van af: een voorwaardelijke geldboete van 250 euro. Opvallend: de rechter woog in zijn oordeel mee dat deze verstokte Roda JC-fan een geboren en getogen Maastrichtenaar is.

De rechter streek royaal met de hand over zijn hart omdat hij vindt dat de Maastrichtse Roda-supporter in hart en nieren al flink heeft geboet. Roda JC heeft hem namelijk een stadionverbod van achttien maanden opgelegd. Hij kreeg die sanctie omdat hij in februari 2018 tijdens het eredivisieduel Roda JC - Ajax in het Parkstadstadion vuurwerk heeft afgestoken.

„Dat verbod moet wel heel erg pijn hebben gedaan. Een Maastrichtenaar die alle wedstrijden van Roda JC bezoekt moet wel een hondstrouwe aanhanger zijn”, opperde de rechter. „Dat ben ik inderdaad. Niets dan ellende heb ik mezelf aangedaan,” verzuchtte de jonge Maastrichtenaar.

De rechter wilde nog van de vuurwerkgooier weten of hij denkt dat Roda weer snel zal terugkeren naar de eredivisie. „Dat wordt de komende jaren een zware klus. En toch ga ik weer naar Kerkrade als mijn stadionverbod achter de rug is.”

Hij heeft zich voorgenomen niet meer tussen de harde kern te gaan zitten. „Ik ga wel bij mijn vader zitten”. Pa reist al 43 jaar tussen Maastricht en Kerkrade om de wedstrijden van Roda te bezoeken.

Door Jos Emonts
Maastricht