Burgers in Meijel bieden hulp vóór aankomst ambulance

Burgerhulpverleners in Meijel helpen een patiënt met een snijwond. De actie is in scène gezet. Afbeelding: Fotografie Kuit

In Meijel start een experiment waarbij burgers hulp verlenen aan patiënten voordat de ambulance gearriveerd is.

Het project is uniek in Nederland, meent Ans Vullers. Zij is teammanager van AmbulanceZorg Limburg-Noord in Weert, die het project begeleidt.

De hulpverlening is te vergelijken met Hart voor Limburg. Bij dit reanimatieproject worden burgers door de meldkamer gealarmeerd als in hun buurt een hartstilstand gemeld is. De vrijwilligers in Meijel worden na een 112-melding breder ingezet dan voor reanimaties alleen. De groep die het project begeleidt, is in Engeland gaan kijken naar een soortgelijke aanpak. De proef duurt een jaar. Als die succesvol blijkt, wordt die mogelijk uitgebreid naar andere dorpen en wijken.

Spoedmelding

Vullers benadrukt dat de proef geen voorbode is van plannen om de zorg te versoberen. Evenmin is die het gevolg van een structurele overschrijding van aanrijtijden. Ze geeft te kennen dat de ambulance in 2018 140 keer naar Meijel reed voor een spoedmelding. De ambulance was gemiddeld binnen twaalf minuten ter plekke, waar vijftien minuten de limiet is.

De ambulancezorg doet een beroep op de burgers in de veronderstelling dat de zorg verbeterd kan worden. Zij zijn eerder bij de patiënt dan de professionele hulpverleners en kunnen belangrijke taken uitvoeren. Het gaat om levensreddende handelingen, zoals het stelpen van bloed. Informatie wordt vergaard over wat gebeurd is en welke medicijnen de patiënt gebruikt. Als de ambulance is verdwenen, kunnen ze nazorg verlenen aan familieleden. Er wordt alleen een beroep gedaan op burgerhulp bij incidenten binnenshuis, omdat buitenshuis de veiligheid moeilijker te waarborgen is.

Gemeenschapszin

In Meijel wordt gestart met tien vrijwilligers, die allen werkzaam zijn (geweest) in beroepen op het gebied van zorg en veiligheid, zoals thuiszorgmedewerkers, politieagenten en brandweermannen. Zij krijgen een aanvullende opleiding. „We hebben zelfs mensen moeten teleurstellen.” Voor Meijel is gekozen vanwege de grote gemeenschapszin in het dorp.

De aanpak is bedacht door Jaap Wijnands. Hij was chauffeur van een ambulance op de post Weert en volgde daarnaast een hbo-studie. Hij bedacht een project over burgerparticipatie als afstudeeropdracht.

Door Peter Heesen
Peel en Maas