Wetswijziging: vermist rijbewijs meteen ongeldig

Bron © AD

Cora van Nieuwenhuizen. Afbeelding: ANP

Bezitters van een rijbewijs kunnen vermissing of vermoedens van fraude met dit document straks direct digitaal melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daardoor wordt het meteen ongeldig.

Dat blijkt uit een geplande wetswijziging van minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen. Nu moeten mensen die hun rijbewijs kwijt zijn (verloren of gestolen) bij de gemeente een onherroepelijke verklaring invullen. Pas door een nieuwe aanvraag wordt het oude rijbewijs ongeldig. Maar wat als de gemeente dicht is?

Fraude voorkomen

Van Nieuwenhuizen wil daar iets aan doen: „Voor de burger is het van groot belang dat in geval van vermissing of diefstal zijn rijbewijs zo snel mogelijk ongeldig wordt, bijvoorbeeld om in een zo vroeg mogelijk stadium de mogelijkheid van fraude te voorkomen.”

Dus wil het kabinet nu mogelijk maken dat de betrokken rijbewijshouder elektronisch melding kan doen. Doordat deze melding vervolgens direct in het Centraal Rijbewijzenregister wordt vastgelegd, wordt het rijbewijs meteen ongeldig.

Aangifte

Bij de wetswijziging wordt ook geregeld dat de verplichting vervalt om aangifte bij de politie te doen als het rijbewijs weg is. Het proces-verbaal is in de praktijk al vervangen door een melding bij de gemeente.

Het is de bedoeling dat identiteitsdiefstal straks veel moeilijker wordt. De minister noemt in haar voorstel een zaak waarbij een man bij de politie aangifte van vermissing van zijn rijbewijs deed, maar door geldproblemen pas anderhalf jaar later een nieuw rijbewijs nam. Toen pas kwam de geldigheid van het vermiste rijbewijs te vervallen. Door identiteitsfraude waren in de tussenliggende periode 1737 auto’s op zijn naam gesteld.

Door Edwin van der Aa