Autonome bus rijdt voetganger aan in Wenen, experiment ook in Parijs gestopt

Bron © AD

Navya-shuttle. Afbeelding: REUTERS

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is donderdag een autonoom rijdende bus tegen een voetganger gereden. Tegelijkertijd werd bekend dat in Parijs wordt gestopt met de service. Beide zaken staan los van elkaar.

De autonome Navya-bus reed in Wenen met een snelheid van 12 kilometer per uur tegen een 30-jarige vrouw op. Ze heeft geen ernstige verwondingen overgehouden aan het incident, maar de test met de busjes is wel tijdelijk stopgezet in afwachting van onderzoek naar de oorzaak van de botsing.

Pilots

Er vinden in meer steden pilots plaats met autonome busjes. Wenen startte begin juni met een test met twee zelfrijdende busjes op de openbare weg. In Parijs werd al in juli 2017 gestart met de autonome Navya-busjes, maar daar is de dienst dit weekend om een heel andere reden gestopt.

De shuttle, met Lidar-sensoren, was niet in staat om zelfstandig en correct alle drukte op het plein waar het busje werd ingezet te verwerken. Er moest dus permanent personeel aan boord zitten om botsingen te voorkomen met voetgangers, fietsers of andere zwakke weggebruikers. Bovendien was zijn operationele snelheid gelijk aan die van een voetganger.

De autonome shuttle Navya wordt in andere Europese steden gebruikt, maar ook in Las Vegas in de VS en in België in Han-sur-Lesse en Waterloo op toeristische plekken, maar altijd met de aanwezigheid van een noodbestuurder. Ook in Nederland is de weg onlangs vrijgemaakt voor testen met zelfrijdende auto’s op de openbare weg.

Door Erik Kouwenhoven

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen