320 zonnepanelen op zwembad Landgraaf

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Het nieuwe, duurzame zwembad in Landgraaf wordt verwarmd met 320 krachtige zonnepanelen op het dak en 420 stuks in de naastgelegen wei.

De opvolger van het verouderde zwembad In de Bende krijgt volgend jaar geen gasaansluiting, maar gebruikt zonne-energie en warmtepompen en een boiler van duizend liter om het zwemwater en douchewater te verwarmen.

Energieneutraal

Technisch Buro Hermans uit Maastricht is verantwoordelijk voor tientallen slimme snufjes waardoor Landgraaf een van de eerste energieneutrale zwembaden van Nederland krijgt. Omdat de technisch installateur al in een vroeg stadium bij het ontwerp van het 4 miljoen euro kostende zwembad werd betrokken, kunnen de nieuwste technieken worden ingezet om verspilling van het energieverbruik tegen te gaan. Het zwembad wordt helemaal automatisch aangestuurd en reageert efficiënt op de aan- of afwezigheid van zwemmers. Bij de zuivering van bad- en douchewater en bij de lozing van afvalwater wordt warmte teruggewonnen. Dat gebeurt ook bij de ventilatie..

Om na sluitingstijd afkoeling van het badwater door verdamping te voorkomen, wordt het water deels afgedekt door een beweegbare vloer en wordt de luchtvochtigheid in het gebouw - afhankelijk van de buitentemperatuur - verhoogd tot wel 85 procent. Warmtepompen zorgen voor de water- vloer- en luchtverwarming.

Voor het zuiveren van het zwemwater wordt geen chloor gebruikt. In plaats daarvan is gekozen voor een open zandfilter met zoutelektrolyse en ultraviolet licht. Dat zorgt voor een gezondere zwembadlucht.

Door Peter Bruijns

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen