Limburgse autobedrijven doelwit van internetcriminelen

Afbeelding: ANP

De Limburgse autobedrijven van de Mengelers Groep, met vestigingen in Sittard, Maastricht en Landgraaf, zijn al maanden doelwit van oplichters. Op naam van het concern bieden ze op internet op grote schaal en tegen scherpe prijzen occasions te koop aan.

Om de geloofwaardigheid van de valse advertenties te vergroten, worden portretfoto’s van personeelsleden van Mengelers gebruikt. Er lijken meer autodealers in het land op dit soort wijze te worden opgelicht, laat de landelijke Fraudehelpdesk weten. Directeur Leo Mengelers, in Limburg dealer van de Japanse automerken Toyota, Lexus en Suzuki, bevestigt de fraudepraktijken die zijn onderneming al maanden parten spelen.

De oplichters blijken geraffineerd te werk te gaan. „Het gaat om tweedehands auto’s die zogenaamd van ons afkomstig zijn en die voor pakweg de helft van de marktwaarde op Marktplaats worden aangeboden. Aspirant-kopers krijgen steevast te horen dat er grote vraag is naar die bewuste occasion en dat reservering of een proefrit daarom alleen met snelle aanbetaling mogelijk is. Dat bedrag zien ze vervolgens nooit meer terug”, schetst Mengelers het vaste scenario.

Portretfoto’s

Zowel in de advertenties als in het telefoon- en berichtenverkeer (via WhatsApp) maken de oplichters gebruik van echte portretfoto’s van Mengelers-medewerkers. „Die foto’s worden van onze website geplukt en vervolgens misbruikt. Een uiterst kwalijke zaak, die zowel onze personeelsleden als ons bedrijf ernstige schade berokkent”, benadrukt Mengelers.

Tot nog toe hebben zich drie gedupeerden bij het autobedrijf gemeld. Maar de kans is reëel dat de oplichters al meer slachtoffers hebben gemaakt, temeer omdat er op naam van Mengelers intussen al vele tientallen advertenties op Marktplaats zijn verschenen. De gedupeerden, die ieder voor ettelijke duizenden euro’s zijn getild, en het bedrijf hebben aangifte gedaan.

Scannen

Behalve politie, justitie, een advocatenkantoor, de ANWB en brancheorganisatie Bovag heeft het Limburgse autoconcern ook een ICT-bedrijf ingeschakeld om de fraudepraktijken te onderzoeken. „Zodat we ons beter tegen dit soort criminaliteit kunnen wapenen. We scannen nu ook dagelijks verkoopsites op valse advertenties. Zo kunnen we in elk geval waar nodig acuut ingrijpen”, zegt Mengelers. Hij roept niet alleen gedupeerden, maar ook collega-bedrijven in de autobranche op om zich te melden. Onlangs nog was een autodealer in Hoogeveen op identieke wijze doelwit van internetcriminelen.

Aangiften

De politie in Limburg bevestigt de aangiften en zegt op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen. „We hebben de zaak in onderzoek. Alle informatie die we vergaren, sturen we meteen ook door naar het landelijk meldpunt”, zegt politiewoordvoerder Wim Coenen. Exacte cijfers over het aantal gedupeerden zegt de politie nog niet te kunnen verstrekken.

Achterdochtig

Ook de landelijke Fraudehelpdesk in Apeldoorn zegt meldingen te hebben ontvangen. „Voor consumenten hebben we een duidelijk advies: wees in dit soort gevallen altijd en bij voorbaat extra achterdochtig. Het lijkt een open deur, maar onze vuistregel luidt niet voor niets: een aanbieding of advertentie die te mooi is om waar te zijn, ìs doorgaans ook niet waar”, benadrukt woordvoerster Tanya Wijngaarde. Branche-organisatie Bovag waarschuwt alle aangesloten bedrijven om stelselmatig het internet te controleren op valse advertenties.

‘We scannen nu dagelijks websites op valse advertenties’

De politie in Limburg bevestigt de aangiften van autobedrijf Mengelers en gedupeerde aspirant-kopers en zegt op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen. „We hebben de zaak in onderzoek. Alle informatie die we vergaren, sturen we meteen ook door naar het landelijk meldpunt”, zegt politiewoordvoerder Wim Coenen. Exacte cijfers over het aantal gedupeerden zegt de politie nog niet te kunnen verstrekken.

Behalve politie, justitie, een advocatenkantoor, de ANWB en brancheorganisatie Bovag heeft Mengelers ook een ICT-bedrijf ingeschakeld om de fraudepraktijken op internet te onderzoeken. „Zodat we ons beter tegen dit soort criminaliteit kunnen wapenen. We scannen nu ook dagelijks verkoopsites op valse advertenties. Zo kunnen we in elk geval waar nodig acuut ingrijpen”, zegt Mengelers. Hij roept niet alleen gedupeerden, maar ook collega-bedrijven in de autobranche op om zich te melden.

Limburgse autobedrijven doelwit van internetcriminelen
Nepadvertenties op internet en WhatsApp-berichten waarin fraudeurs zich voordoen alsof ze namens autobedrijf Mengelers occasions willen verkopen en aanbetalingen eisen van aspirant-kopers alvorens ze een proefrit mogen maken. Foto: Getty/iStock

Onlangs nog was een autodealer in Hoogeveen op identieke wijze doelwit van internetcriminelen. Ook de landelijke Fraudehelpdesk in Apeldoorn zegt meldingen te hebben ontvangen. „Voor consumenten hebben we een duidelijk advies: wees in dit soort gevallen altijd en bij voorbaat extra achterdochtig. Het lijkt een open deur, maar onze vuistregel luidt niet voor niets: een aanbieding of advertentie die te mooi is om waar te zijn, ìs doorgaans ook niet waar”, benadrukt woordvoerster Tanya Wijngaarde.

Brancheorganisatie Bovag waarschuwt alle aangesloten bedrijven om stelselmatig het internet te controleren op valse advertenties.

Door Laurens Schellen