Demi Schuurs droomt van Tokio: ‘Maar ik zal Kiki niet dwingen’

Kiki Bertens en Demi Schuurs. Afbeelding: Getty

Eigenlijk ligt er een belofte om als dubbelpartners voor Tokio te gaan. Toch zit Demi Schuurs in de wachtkamer, omdat Kiki Bertens de beslissing voor deelname aan de Olympische Spelen voor zich uit heeft geschoven.

Demi Schuurs (26) houdt niet zo van tatoeages. Toch zei ze ooit: de enige reden dat ik een tattoo zou nemen, is als ik me plaats voor de Olympische Spelen. „Ik weet niet zeker of ik het ook echt zou doen als het zo ver komt. Maar dat ik het überhaupt zou overwegen, zegt heel veel”, zegt de Nieuwstadtse.

Veel tennissers vallen niet direct in katzwijm als het gaat over de Olympische Spelen. De vier grand slams zijn belangrijker. Maar voor Schuurs is Tokio wel degelijk een droom, en dus een doel. Alleen: daar heeft ze wel iemand voor nodig, want ze is dubbelspecialiste. Ze hoopt op Kiki Bertens. Die zou het dan, hopelijk, vooral voor haar goede tennisvriendin doen.

Demi Schuurs droomt van Tokio: ‘Maar ik zal Kiki niet dwingen’
Schuurs en Bertens tijdens de damesdubbelfinale in Rosmalen (2017). Foto: ANP

‘Drie keer niks’

Voor Bertens zelf hoeft het niet meer zo nodig. Dat was in Rio de Janeiro, drie jaar geleden, wel duidelijk geworden. Na een vroege nederlaag in het enkelspel en vervolgens ook in het gemengd dubbel met Jean-Julien Rojer liet Bertens in duidelijke taal weten wat ze van haar olympische debuut had gevonden. Drie keer niks. Sfeerloos en ongezellig, iets als een ‘olympisch gevoel’ had ze totaal niet ervaren. Nee, dit was de eerste en de laatste keer.

De Limburgse dubbelspecialiste hoopt dat Bertens op die laatste uitspraak terugkomt. De Limburgse wil over precies een jaar dolgraag in Tokio spelen. Het liefst met Bertens naast zich. „Toen we vorig jaar samen dubbelden in Brisbane, hebben we het erover gehad. Kiki was niet meteen enthousiast. Maar nadat we het toernooi hadden gewonnen, zei ze: oké, laten we voor Tokio gaan, ik doe het voor jou.”

Wereldtopper

Anderhalf jaar later is er een hoop veranderd. Bertens werd een wereldtopper, ze bezet nu plek vijf op de ranglijst van het enkelspel. Dit jaar heeft ze zich nog meer op haar individuele carrière gestort dan andere jaren, Bertens dubbelt nog maar een paar keer dit seizoen. Ook voor de Fed Cup, het landentoernooi voor vrouwen, heeft ze zich de laatste paar keer afgemeld. Alles moet wijken voor haar eigen kansen op de grote toernooien, en wie weet een nog hogere plek op de ranking.

En dus zit Schuurs in de wachtkamer. Als Bertens toch voor ‘Tokio’ wil gaan, zal ze begin 2020 nog een keer Fed Cup moeten spelen, dat is een officiële voorwaarde. Dat zal haar eigen schema in de war schoppen, zoals ook de Spelen. Die zullen haar toernooien en dus punten kosten. Daarom heeft Bertens de beslissing voor zich uit geschoven.

Demi Schuurs droomt van Tokio: ‘Maar ik zal Kiki niet dwingen’
Bertens en Schuurs na toernooiwinst in Brisbane. Foto: AFP

Belofte

Schuurs heeft daarvoor alle begrip. „Het zou hartstikke mooi zijn als Kiki haar belofte nakomt. Maar voor mij voelt het niet zozeer als een belofte, in de zin dat ik haar nooit zou dwingen. Ik begrijp dat voor Kiki’s carrière andere dingen belangrijk zijn en dat haar keuze ook anders kan uitpakken. Ik heb het met haar ook over Rio gehad, dus ik weet waarom ze het daar niet leuk vond. Ze was vaak alleen. Dat probleem zouden we in Tokio niet hebben, samen hebben we het sowieso gezellig. Ik zal het er over een tijdje met Kiki over hebben, zodat ik weet waar ik aan toe ben.”

Alternatief

Overigens is er voor Schuurs een andere optie. Als ze zelf in juni 2020 in de top 10 van de dubbelranking staat, mag ze zelf een dubbelpartner kiezen. Die moet wel aan een paar voorwaarden voldoen, maar dat is geen onoverkomelijk probleem. En als ze mag dubbelen, kan Schuurs vermoedelijk ook aan het gemengd dubbel meedoen. Momenteel staat ze 7de op de wereldranglijst. ,,Maar ik heb komende tijd veel punten te verdedigen. Eigenlijk moet ik me niet focussen op die punten en de ranking, en gewoon de lijn van het goede spel dit jaar doortrekken. Maar in mijn achterhoofd zit Tokio. Voor mij is dat gewoon iets speciaals, iets unieks, eens in de vier jaar. Een droom.”

Door Rik Spekenbrink

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu