Kookboekenschrijfster Netty Engels (77) overleden

Netty Engels-Geurts en haar man Wil. © De Limburger

Na een kort ziekbed is gisteren kookboekenschrijfster Netty Engels-Geurts in haar woonplaats Thull plotseling overleden. De in Roggel geboren culinair historica is 77 jaar oud geworden.

Ray Simoen

Ze heeft samen met haar man Wil Engels ( 77) ruim 40 kookboeken geschreven, waarin vooral de Limburgse bak- en kooktradities centraal staan. Voor haar vele verdiensten voor het onderzoeken, beschrijven en doorgeven van de traditionele Limburgse culinaire cultuur kreeg ze op 19 juni de prestigieuze Jo Hansen cultuurprijs. ,,De toekenning van deze prijs toont aan dat Limburg de schaamte voor zijn eigen eetcultuur voorbij is. Want de Limburgse keuken was vooral een armeluiskeuken,” zei ze toen de Jo Hansen prijs aan haar werd uitgereikt.

Lees ook: Kookboekenschrijfster Netty Engels weet hoe het hoort: ‘Vlaai eet je met de hand, niet met een vork’

Naast een nauwgezet en ijverig culinair historica was Netty Engels-Geurts een gedreven en bewogen pedagoge. Geïnspireerd door de filosofie en werkmethodes van de Israëlische psycholoog prof. Feuerstein richtte ze in 1996 met haar man Wil de Stichting PIT-Persoonlijke Interpretatie Therapie- op. Via de door deze stichting ontwikkelde leermethodes en materialen leren ze mensen met een verstandelijke handicap lezen, rekenen en schrijven. In Tsjechië, België en Kenia hebben ze al veel succes gehad met hun leermethodes. Elk jaar maakte het echtpaar twee maal een reis naar Kenia om docenten te scholen in de PIT-leermethodes.

Netty Engels-Geurts is van huis uit docente voedingsleer. In het ziekenhuis van Sittard, waar ze haar echtgenoot Wil leerde kennen, rondde ze ook de opleiding tot diëtiste af en werd ze al vrij snel hoofd ‘Voeding’. Met een collega schreef ze haar eerste boek ‘Samen Afslanken’. Kort erna, in 1977 publiceerde ze het succesvolle Bookeskook m’n opzat moorevlaai: een kookboek met Limburgse gerechten’, waarmee ze de baktradities van de ‘gewone Limburgers’ wilde behoeden voor de vergetelheid. Ruim 40 boeken volgden, zoals ‘Vlaai en ander Nederlands gebak’,‘Koken met Limburgs bier’, ‘Van moestuin tot appelmoes’, ‘Zelf brood bakken’ en ‘Limburg op zijn Lekkerst’. De meeste werken schreef ze samen met haar man Wil.

Bijzonder ingenomen was ze met ‘Leer Limburgs Koken’, dat ze samen met haar dochter Peetjie maakte. Ze zag dit boek ook als een overwinning op allen die kritisch stonden tegenover haar, geslaagde, inspanningen om Peetjie, die met het syndroom van Down werd geboren, school te laten gaan naar het reguliere basis en middelbare beroepsonderwijs.

Netty Engels-Geurts zal in besloten kring worden gecremeerd, zo laat haar uitgeverij TIC weten.

Meest gelezen

Leudal

Gemeenteberichten