Aantal gezondheidsklachten lachgas sterk toegenomen

Bron © ANP

Afbeelding: ANP XTRA

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas neemt sterk toe. Waren het er in 2015 nog slechts 13, vorig jaar waren het er al 54 en in de eerste helft van 2019 al 67, schrijft De Telegraaf.

Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De meldingen komen van artsen. Die zijn niet verplicht de veelvoorkomende gezondheidsklachten als duizeligheid en verwardheid te melden bij het NVIC en de werkelijke cijfers kunnen dus veel hoger liggen.

Lees ook: Limburgse jeugd blijft lachgas inhaleren ondanks gevaren en waarschuwingen

„Er is vaker sprake van langdurig gebruik en extreme hoeveelheden tot wel meer dan 50 ballonnen of patronen door één persoon gedurende bijvoorbeeld twee tot drie dagen”, licht NVIC-woordvoerder Eric Trinthamer de cijfers toe.

Geen actie

Hoewel er een steeds grotere roep is om een verbod op ’recreatief gebruik’ van lachgas onderneemt het kabinet nog altijd geen actie. Terwijl staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) al maanden wacht op de resultaten van een onderzoek door Trimbos, vraagt het ministerie van VWS om een risicobeoordeling.

Door Redactie