Venray krijgt eerste lachgaswinkel van Nederland, gemeente kan komst niet tegenhouden

Mathieu Hölzken verkoopt vanaf vrijdag in Venray ballonnen met lachgas, die bezoekers vervolgens kunnen nuttigen in bioscoopstoelen. Afbeelding: Le Giesen

Venray krijgt de eerste lachgaswinkel van Nederland. De gemeente is daar niet blij mee, maar kan niets tegen de komst van de onderneming doen.

Ondernemers Mathieu en Sandra Hölzken openen vrijdagmiddag, tegelijk met de start van de Venrayse kermis, hun nieuwe zaak Valse Lucht. Volwassen bezoekers kunnen in de winkel op het Henseniusplein ballonnetjes met lachgas kopen en vervolgens ter plaatse nuttigen in bioscoopstoelen. De eigenaren zeggen geen lachgas te verkopen aan bezoekers die al onder invloed zijn van andere middelen. Ook staan ze gebruik buiten de winkel niet toe.

Lees ook: Venrayse ondernemers willen lachgas gecontroleerd aan de man brengen

Burgemeester Hans Gilissen noemt de komst van de zaak ongewenst in het kader van de openbare orde en veiligheid. Een woordvoerder van de burgemeester laat weten dat Venray geen middelen heeft om de opening tegen te gaan. Lachgas valt sinds juli 2016 onder de Warenwet en mag verkocht worden in Nederland. Dit gebeurt voornamelijk via internet.

Lees ook: Dus je puber gebruikt lachgas? Keep calm en lees dit

Venray heeft mede vanwege de komst van Valse Lucht voor de kermis huisregels opgesteld. Daarin staat dat handel in en het gebruik van lachgas op het kermisterrein verboden is. Handhavers gaan daarop toezien. Gilissen is van plan het gebruik van lachgas in de gemeente op termijn te verbieden door dit op te nemen in de APV.

Lees ook: Vaker ziek door het inhaleren van lachgas

Door Daan de Hulster
Venray