Eikenprocessievlinder heeft paar dagen om de kiem te leggen voor de volgende plaag

Bron © AD

De eikenprocessievlinder. Afbeelding: Henry Kuppen/AD

Door de warme temperaturen vliegen de eerste eikenprocessievlinders uit. Verwacht wordt dat de vlinders veel eitjes afzetten op de eikenbomen. Dat kan zorgen voor een boel nieuwe rupsen volgend jaar.

Het is warm en droog en dat is voor de eikenprocessievlinder het ideale moment om uit zijn pop te kruipen. Henry Kuppen is directeur van boom- en bodemadviescentrum Terra Nostra en lid van het Kenniscentrum Eikenprocessierups en zag vorige week de eerste vlinders uitvliegen.

Kuppen beheert een insectenonderzoekstation in Mill en volgt de ontwikkeling van de rups naar pop en vlinder per dag. ,,De eikenprocessievlinder leeft maar een paar dagen. Ze zoeken een mannetje of vrouwtje op om mee te paren. Het vrouwtje zet haar eitjes in de boom en dat is het,” zegt hij.

Vernietigd 
De afgelopen maanden is flink ingezet op rupsenbestrijding: 300 ton aan rupsennesten is opgeruimd. Maar of zich nu veel of weinig vlinders zullen ontpoppen, is volgens Kuppen niet te zeggen. ,,We weten niet hoeveel rupsen zijn bestreden en hoeveel er nu over zijn. In ieder geval is minimaal één rups nodig voor minimaal één vlinder.”

Veel overlast zullen de vlinders niet geven. Eikenprocessievlinders hebben geen brandharen zoals de rupsen, maar aangezien ze net uit een nest vol haren zijn gekropen, kunnen deze zijn achtergebleven op de vlinder. ,,Direct contact met de vlinder kan wel klachten geven.”

Zijn kenmerkende harige kop verliest de rups als vlinder niet. Zijn lijfje is als dat van een motvlinder grijsbruin van kleur. Volgens Kuppen is de voornaamste vijand van de eikenprocessievlinder de vleermuis. ,,Maar ook enkele vogelsoorten, zoals de specht. Als die met zijn snavel zit te tikken tegen een boom, vindt de vlinder dat niet erg prettig natuurlijk.”

Tot en met eind september vliegen de vlinders rond. Pas na de winter komen er rupsen uit de vlindereitjes.

 

Door Jolein Rijkers

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen