Kermisexploitanten ongelukkig met opening lachgaswinkel in Venray

De kermis in Venray gaat vrijdagmiddag van start. Afbeelding: Laurens Eggen

De Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders, de Bovak, is ongelukkig met de opening van een lachgaswinkel naast het kermisterrein in Venray.

Dat laat voorzitter van de bond Atze Lubach weten. Volgens hem hebben donderdag en vrijdag tientallen kermisexploitanten hun zorgen geuit over de lachgaswinkel die tegelijk met de kermis van start gaat.

Lees ook: Venrayse ondernemers willen lachgas gecontroleerd aan de man brengen

Hoewel lachgaswinkel Valse Lucht formeel niets te maken heeft met de kermis, vrezen exploitanten dat de kermis door de nieuwe onderneming een negatief imago krijgt. Lubach zegt zelf niet goed op de hoogte te zijn van de effecten door het gebruik van lachgas, maar hij vindt dat dit middel een extra risicofactor is voor de exploitanten. „Als in of bij een attractie een ongeluk wordt veroorzaakt door iemand die onder invloed is, wordt de attractie stilgelegd. Ook als dit niet de schuld is van de exploitant. Dat is natuurlijk ook al zo met alcohol, maar met lachgas komt er een nieuw risico bij. Als een attractie stil komt te liggen, kost dit de exploitant veel tijd en geld.”

Lees ook: Venrayse ondernemers willen lachgas gecontroleerd aan de man brengen

De Bovak onderneemt geen stappen tegen de lachgaswinkel. Wel gaat Lubach vrijdagmiddag bij de opening van de kermis zijn zorgen uiten bij burgemeester Hans Gilissen van Venray en kermiswethouder Jan Loonen.

Lees ook: Dus je puber gebruikt lachgas? Keep calm en lees dit

Door Daan de Hulster
Venray