Geen lange rijen klanten bij opening lachgaswinkel in Venray

Mathieu Holzken tijdens de opening van zijn winkel Valse Lucht Afbeelding: ANP

Gelijktijdig met de kermis ging vrijdagmiddag om klokslag drie uur aan het Henseniusplein in Venray de eerste lachgaswinkel van Nederland open.

„Is het wel de eerste lachgaswinkel van Nederland? Misschien is het wel de eerste van Europa of zelfs van de hele wereld.”

Roel Melchers uit Houten (Utrecht) stelt die vraag op de stoep van Valse Lucht, zo heet de winkel waarin Mathieu en Sandra Hölzken sinds vrijdagmiddag lachgas verkopen. Kosten: 5 euro per ballonnetje, drie voor 12,50, inclusief drankje. Houten is naar Venray afgereisd omdat hij door landelijke berichtgeving wel nieuwsgierig was geworden naar dat experiment in Venray. En omdat hij als gepensioneerde toch al een vrij-reizendag met de trein had.

Melchers mag dan wel nieuwsgierig zijn, belangstelling voor een ‘tripje’ heeft hij niet. Er zijn sowieso geen Primarkachtige toestanden als de deuren van de winkel om klokslag drie uur opengaan. Er zijn vooral media die op zoek zijn naar de eerste klant.

Lees ook: Venray krijgt eerste lachgaswinkel van Nederland, gemeente kan komst niet tegenhouden

Discussie

De discussie die Valse Lucht uitlokt over het gevaar van lachgas voor de gebruiker en de volksgezondheid, doet bij Roel Melchers de wenkbrauwen fronsen. Hij ziet parallellen met de koffieshops, de eerste waren ook een bezienswaardigheid. „Veertig jaar geleden een bezienswaardigheid, nu discussiëren we er nog steeds over. En zijn we zelfs zover dat zelfs de overheid zelf wiet wil gaan kweken, misschien gaat dat ook met lachgas gebeuren”, zegt Melchers.

Geen lange rijen klanten bij opening lachgaswinkel in Venray
Foto: ANP

Ongeluk

De kermisexploitanten zijn niet blij met de winkel van Hölzken. Niet dat hij precies weet welke invloed lachgas heeft, maar Atze Lubach van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders vindt het middel wel een extra risicofactor. „Als in of bij een attractie een ongeluk wordt veroorzaakt door iemand die onder invloed is, wordt de attractie stilgelegd. Ook als dit niet de schuld is van de exploitant”, zegt Lubach.

Huisregels

Burgemeester Hans Gilissen van Venray ziet graag een einde aan de leegstand van winkelpanden in zijn gemeente, maar met de komst van Valse Lucht is hij allerminst gelukkig. Aan de ‘Huisregels Kermis Venray’ is in allerijl een nieuw artikel toegevoegd. Daarin wordt verboden in ‘lachgas, dikstikstof en (mon)oxide’ te handelen of het te gebruiken op de kermis. „Als gastheer van de kermis kun je lachgas verbieden”, zegt Gilissen. Aan een lachgasverbod in de algemene plaatselijke verordening (apv) wordt gewerkt.

Lees ook: Venrayse ondernemers willen lachgas gecontroleerd aan de man brengen

Geen lange rijen klanten bij opening lachgaswinkel in Venray
Foto: ANP
Door Jos Bouten
Venray