Patiënt krijgt medische training om zichzelf te behandelen

Het Maastrichtse ziekenhuis. Afbeelding: Loraine Bodewes

Het ziekenhuis van Maastricht (MUMC) krijgt een mantelzorgacademie. Die gaat patiënten en mantelzorgers eenvoudige medische handelingen zoals het zetten van een spuit aanleren.

Op deze manier kunnen patiënten eerder het ziekenhuis verlaten en blijven ze, eenmaal thuis minder aangewezen op hulp.

MUMC geeft met de trainingen in deze Academie voor Patiënt en Mantelzorger vervolg aan een pilot met 550 patiënten. In de academie krijgen ook professionals zoals verpleegkundigen scholing. Zij leren hoe ze patiënten en mantelzorgers zodanig kunnen instrueren dat de informatie ook blijft hangen.

Lees ook: Op de Mantelzorgacademie leren patiënten zichzelf te verzorgen

Proef

De proef, die een jaar heeft geduurd, is succesvol geweest - cliënten zijn meer en meer zelf gaan doen - en nu wordt de training structureel ingevoerd, vertellen opleidingscoördinator Marion van Mulekom en Michel van Zandvoort, directeur van de MUMC Academie (een opleiding voor zorgprofessionals). „De samenleving vraagt erom. Vroeger was het: ik ben ziek en er wordt voor me gezorgd. Maar tegenwoordig willen de meeste patiënten zelf de regie houden. Doorgaan met hun leven zonder bijvoorbeeld op de thuiszorg te hoeven wachten.”

E-health

De afgelopen maand is binnen de pilot ook ingezet op e-health. Van de veertien patiënten die dit is aangeboden, blijken er twaalf dagelijks gebruik te maken van deze technologie die de gezondheid ondersteunt en/of verbetert. Hier verwacht het MUMC veel van.

Beleid

De mantelzorgacademie past in het overheidsbeleid om mensen zo snel en lang mogelijk thuis de zorg te bieden die ze nodig hebben. Daarbij is de intramurale gezondheidszorg erop gericht de opnameduur zo kort mogelijk te houden.

Pilot

De pilot is gefinancierd door het ziekenhuis. Nu dit structureel wordt ingebed, gaan meer partijen bijdragen. Op het moment wordt gesproken met ziektekostenverzekeraars, gemeenten (vanwege de Wmo) en de thuiszorg omdat het voor al deze belanghebbenden kosten kan besparen.

Door Hennie Jeuken

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen

Gemeenteberichten