Overvallen Venlose kroegbaas draait sjekkies met trillende handen maar wil dinsdagmiddag weer open

Piet Dings werd in de nacht van maandag op dinsdag beroofd van zijn dagomzet. Afbeelding: Track’88

De Venlose kroegbaas Piet Dings (64) werd maandagnacht bewusteloos geslagen door een ongenode gast, maar gooit zijn Café Tante Bet aan de Parade dinsdagmiddag gewoon weer open.

Piet Dings is in de nacht van maandag op dinsdag, iets na twee uur, bezig om het terras voor zijn Café Tante Bet aan de Parade in Venlo te sluiten. Er komt iemand langs die vraagt of hij het toilet mag bezoeken. Dings vindt het prima. Als de kroegbaas naar binnen kijkt, ziet hij zijn gast echter achter de toonbank staan. Dings loopt naar binnen en vraagt waar de gast mee bezig is. Daarop krijgt de cafébaas een harde vuistslag op zijn voorhoofd. Vermoedelijk gebruikte de dader een metalen slagwapen.

Lees ook: Overvaller slaat café-eigenaar bewusteloos in Venlo

Terwijl Dings (64) dinsdagochtend op een barkruk in zijn café zit, is de rode plek op zijn voorhoofd nog goed te zien. Hij vindt het niet nodig om ervoor naar de dokter te gaan. Hoofdpijn heeft hij niet. Op de anderhalf uur na dat hij bewusteloos achter de bar in zijn zaak lag, heeft hij nog niet geslapen. De overval heeft impact op hem, zo vertelt hij. Zijn sjekkies draait hij met trillende handen. Terwijl hij zijn verhaal doet, wordt hij gebeld door landelijke media die graag bij hem willen komen filmen. Op film- en fotocamera’s zit hij echter helemaal niet te wachten. „Ik wil nu niet opeens de grote jongen gaan uithangen.”

Capuchon

De man die hem neersloeg had volgens Dings een capuchon op en had een grijs pak aan. Hij sprak een paar Duitse woorden. De politie liet hem in de binnenstad geschoten bewakingsbeelden zien, maar de kroegbaas vond het lastig de verdachte aan te wijzen. Hij denkt dat de dader gevlogen is en verwacht niet dat hij zijn ontvreemde dagomzet nog terugziet. Over de hoogte van het gestolen bedrag wil hij niets zeggen.

In de dertien jaar dat hij zijn zaak aan de Parade runt, werd hij nog nooit overvallen. Gaat Dings nog extra veiligheidsmaatregelen nemen nu hem dat wel is overkomen? „Misschien moet ik mijn deur sluiten als ik het terras dichtgooi. Maar camera’s ga ik hier binnen niet ophangen.”

Open

Al sinds zes uur ’s morgens staat de telefoon roodgloeiend. Ook krijgt hij veel steunbetuigingen van collega-ondernemers uit de binnenstad. Dings is sowieso niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. Na een slaapje in de woning boven zijn zaak, die hij al dertien jaar uitbaat, gaat zijn kroeg dinsdagmiddag om drie uur gewoon weer open. Want Dings is niet van plan om zijn vaste gasten teleur te stellen.

Door Daan de Hulster
Venlo