Prins uit Holtum die brand stichtte in eigen woning heeft opgelegde celstraf bijna achter de rug

In de woning in Holtum werd in januari brand gesticht. Afbeelding: Mitchell Giebels/archief De Limburger

De prins van carnavalsvereniging De Katers, die op 13 januari brand stichtte in zijn eigen woning in Holtum, komt snel vrij.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde Mike S. (30) dinsdag conform de eis van de officier van justitie tot veertien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De andere helft heeft hij inmiddels bijna uitgezeten in voorarrest; binnen een week komt hij op vrije voeten.

Lees ook: ‘Prinsschap was wellicht de druppel’ bij brandstichting eigen woning Holtum

Depressieve stoornis

Volgens de rechtbank stichtte hij de brand onder invloed van een depressieve stoornis plus overmatig alcoholgebruik en kan hem dat daarom in verminderde mate worden toegerekend. S. moet ook een ambulante behandeling ondergaan en zich houden aan een alcoholverbod. Hij zit nu in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen en heeft daar al therapieën gevolgd.

Lees ook: Carnaval in Holtum verder zonder prins na aanhouding

Uit de rapportages van psycholoog en reclassering blijkt dat de verdachte midden in de maatschappij stond en schijnbaar zijn leven prima op orde had, overweegt de rechtbank. „Een mooi huis, vast werk, een fijne relatie, lid van de vrijwillige brandweer en afgelopen winter zelfs uitgeroepen tot prins carnaval. In Limburg is dat een buitengewoon eervolle benoeming. Toch bleek het niet goed te gaan met de verdachte. Hij stond onder forse psychische druk door de stressvolle verbouwing, de echtscheiding van zijn ouders en, in zijn drang naar perfectionisme, de wens om het als prins carnaval zo goed mogelijk te willen doen.”

Zelfmoord

Die psychische overbelasting heeft hem in een depressie doen belanden, aldus de rechtbank. „Onder invloed van die depressieve gevoelens en ontremd door alcoholgebruik, heeft hij vervolgens na een nachtelijke ruzie met zijn vriendin zelfmoord willen plegen door brand te stichten in hun gezamenlijke woning.”

Daarom vindt de rechtbank het passend om aan de verdachte een minder hoge straf op te leggen dan aan iemand die met zijn volle verstand brand sticht. Ook stelt de rechtbank dat Mike S. niemand pijn wilde doen of wilde schaden met de brandstichting, behalve zichzelf. Uit het dossier blijkt, aldus de rechtbank, dat er geen levensgevaar voor personen is geweest en evenmin gevaar voor de omliggende woningen.

Spijt

S.’ advocate Judit Selbach kan zich helemaal vinden in de uitspraak en dat geldt ook voor haar cliënt, zegt ze. S. zelf betuigde tijdens de behandeling van zijn zaak, twee weken geleden, zijn enorme spijt.

Door Annelies Hendrikx

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen