Bijna half miljoen Nederlanders ‘vergeet’ zorgtoeslag

Bron © AD

Afbeelding: ANP XTRA

Zo’n 450.000 Nederlanders hebben vorig jaar geen financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie aangevraagd, terwijl zij daar wel recht op hadden. Volgens berekeningen van Independer lieten zij gezamenlijk een bedrag van 100 miljoen euro liggen. Om het mensen makkelijker te maken, heeft de financieel expert een speciale zorgtoeslagcheck ontwikkeld.

,,Veel mensen vinden het ingewikkeld om uit te zoeken of zij in aanmerking komen voor de toeslag. Dat geldt ook voor het aanvragen ervan”, constateert Joris Kerkhof van Independer. Vooral lagere inkomens lopen daardoor geld mis. Volgens de Bond voor Belastingbetalers en Bokkz gaat het om zo’n 14 procent van de lagere inkomens.

Maar niet alleen minima, óók midden- en hogere inkomens kunnen recht hebben op zorgtoeslag. ,,Maar omdat ze dat niet weten, blijven zij op hun handen zitten”, signaleert Independer. Dat gaat bijvoorbeeld om mensen die vorig jaar minder zijn gaan werken en daardoor over 2018 een lager jaarinkomen hebben. Ook huishoudens die vorig jaar hun hypotheek hebben overgesloten en een boeterente moesten betalen, hebben mogelijk nog recht op een tegemoetkoming.

Extra

Dat een aanvraag voor de zorgtoeslag kan lonen, blijkt wel uit berekeningen van Independer. Alleenstaanden kunnen een bedrag tot 1128 euro terugkrijgen. Een aanvraag samen met een partner kan bijna het dubbele opleveren. Volgens de financieel expert hebben Nederlanders alleen al vorig jaar een bedrag van 100 miljoen op de plank laten liggen.

Reden voor Independer om samen met Bokkz de zogeheten Zorgtoeslag Cashback Check te ontwikkelen. Met deze gratis tool kan iedereen zien of hij in 2018 recht had op zorgtoeslag en indien dat het geval is, een aanvraag indienen. Wie dat wil doen, moet overigens niet te lang wachten. De deadline voor de aanvraag voor de zorgtoeslag van 2018 is 1 september.

Disclaimer: wie de zorgtoeslagcheck wil uitvoeren bij Independer moet de pdf van zijn belastingaangifte uploaden. Independer laat de getallen op de pdf automatisch uitlezen en doorrekenen. De gegevens worden niet opgeslagen. Binnen maximaal 8 seconden weet de invuller of hij recht heeft op zorgtoeslag.

Door Natasja de Groot