Chaos op Times Square na vrees voor aanslag: ‘Het was een motor, maar ik dacht dat mijn leven over was’

Bron © AD

Op Times Square, het beroemde plein in New York, is gisteravond grote paniek uitgebroken. Duizenden mensen renden voor hun leven nadat ze dachten getuige te zijn van een aanslag of schietpartij. Het bleek in werkelijkheid om een uitlaat van een motor te gaan. ,,Dit is de wereld waar we nu in leven.”

Times Square was dinsdagavond (lokale tijd) volgepakt met toeristen en feestvierders, toen een paar passerende motorfietsen uitvielen. Dat veroorzaakte zo veel lawaai dat mensen dachten dat het om geweerschoten ging. De politie werd vervolgens overstelpt met paniekerige telefoontjes.

,,Ik heb meteen mijn ouders gebeld en begon te huilen omdat het ergste scenario zich in mijn hoofd afspeelde. Ik hoorde overal geschreeuw en zag veel mensen een restaurant in rennen”, schrijft een ooggetuige op Twitter. Volgens hem begonnen medewerkers de ingang te vergrendelen en te barricaderen.

,,Ik zocht naar mijn vrienden, maar kon ze niet vinden. Ik rende naar achteren en zag dat sommige mensen zich verstopt hadden. Ze huilden. Dit is de wereld waar we nu in leven.”

‘Dit heeft mijn hart gebroken’

Naast de horecagelegenheden werd ook Broadway gebruikt als schuilplaats. Hierdoor moest een show geannuleerd worden. ,,We hebben onze show vanavond gestopt vanwege een knallende motoruitlaat die werd aangezien voor een bom of schietpartij. Schreeuwende burgers renden ons theater in om veilig te zijn”, schrijft acteur Gideon Glick op Twitter.

Op sociale media als Twitter en Facebook circuleren tientallen video’s waarop duizenden rennende mensen te zien zijn. ,,Vandaag dacht ik iets mee te maken waarvan ik gedacht had het nooit mee te maken: een schietpartij. Dit heeft mijn hart gebroken. Ik dacht dat het voor mij het einde was. Nu ik zo’n angst heb ervaren, heeft het mijn mening over wapens in dit land veranderd”, vertelt een andere ooggetuige.

Gewonden

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, reageerde snel op de ontstane onrust in zijn stad. ,,Times Square is veilig”, schreef hij op Twitter. ,,De geluiden waren motoren, geen geweerschoten. Maar wat mensen voelden, was heel echt.”

Volgens CNN zijn verschillende mensen gewond geraakt in het tumult. Ze hadden kneuzingen en snijwonden, maar geen levensbedreigende verwondingen. Inmiddels is de rust op het plein wedergekeerd.

Door Sebastiaan Quekel