Rode Kruis komt met tips voor ‘verstandig’ lachgasgebruik

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Het gebruik van recreatief lachgas neemt in rap tempo toe, constateert het Rode Kruis. Dus komt de hulporganisatie nu met tips om de risico’s van lachgasgebruik op festivals te beperken. ,,We raden lachgas natuurlijk af, maar als je het toch doet, dan zijn er simpele manieren om te voorkomen dat er grote problemen ontstaan’’, aldus woordvoerder Naomi Nolte.

Het geur- en kleurloze lachgas wordt al vele jaren als narcosemiddel of pijnstiller gebruikt in de zorg, of in een industriële variant, in bijvoorbeeld slagroomspuiten. De laatste jaren heeft het een vlucht genomen als partydrug. Het Rode Kruis waarschuwt gebruikers om lachgas niet rechtstreeks uit een tank, patroon of spuit in te ademen, omdat dat kan leiden tot bevriezing van lippen of longen.

Andere adviezen: ga zitten tijdens het gebruik (omdat je ‘out’ kunt gaan), voorkom zuurstofgebrek (wees alert op tintelingen) en neem tijdens en na het gebruik geen deel aan het verkeer.

Alcohol

Als het misgaat met recreatief lachgasgebruik, dan is het volgens het Rode Kruis vaak omdat mensen lachgas in combinatie met alcohol hebben gebruikt. ,,Deze combinatie brengt extra risico’s met zich mee’’, zeggen zowel Nolte als Lars van Driel, EHBO-instructeur van het Rode Kruis. Van Driel wijst op de verdovende werking van zowel alcohol als lachgas. Van Driel: ,,De ademprikkel wordt minder, wat in sommige gevallen tot zuurstoftekort leidt.’’

Het Trimbos-instituut schaart zich achter de hulporganisatie. In een persbericht wijzen ook zij op de toename van lachgasgebruik. ,,Het is makkelijk en legaal verkrijgbaar en de gevaren lijken op het eerste gezicht beperkt. Toch is het belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan,” aldus Marjan Heuving van het Trimbos-instituut. ,,Het beste advies is uiteraard om niet te gebruiken. Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico’s te verkleinen.”

Tot slot roept het Rode Kruis mensen op elkaar in de gaten te houden en langs de EHBO-post te gaan als het niet goed gaat.

Bekijk hieronder: ‘Lachgas. Gewoon lekker trippen toch?’ | De Straat Op Met Jay #11

Video: De Limburger

Door Naz Taha

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen