Oppositie laakt provinciebestuur om proef met elektrische dienstauto

Bron © WijLimburg

Afbeelding: © Twitter

Verschillende oppositiepartijen in de Provinciale Staten laken de proef van het provinciebestuur met de elektrische dienstauto van gedeputeerde Brugman. De bestuurders onderzoeken of het huidige dieselwagenpark vervangen kan worden door Tesla’s. Volgens PvdA en Partij voor de Dieren is een proef overbodig en moeten het wagenpark van BMW-diesels direct vervangen worden door elektrische auto’s. “Wij willen een zo laag mogelijke emissie-uitstoot, dus laat alle gedeputeerden direct op de elektrische auto overgaan”, reageert Pascale Plusquin, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Staten.

Smoesjes Fractievoorzitter Jasper Kuntzelaers van de PvdA lacht als het woord ‘proef’ valt. “Dit is een extraparlementair bestuur dat geen keuzes durft te maken”, zegt hij. “Je weet hoeveel kilometers een Tesla af kan leggen, wat deze kost en dat die milieuvriendelijker is dan een diesel. Het is een smoes om dit ‘proef’ te noemen. De PvdA wil de beste optie voor Limburg: een wagenpark tegen zo laag mogelijke kosten en het duurzaamst voor het milieu. Iedereen in een Tesla zou een prima keuze zijn.”

Signaal Marc van Caldenberg (SP) wijst erop dat het aanschaffen van een Tesla alleen is weggelegd voor ‘de elite’ is en niet te betalen voor de gemiddelde Limburger. “Liever onderzoekt het provinciebestuur hoe het vervoer voor de ‘gewone’ burger betaalbaar te maken. De gedeputeerden moeten zichzelf afvragen welk signaal ze met de aanschaf van deze auto afgeven”, zegt Van Caldenberg, die overweegt vragen over de kwestie te stellen aan de gedeputeerden.

Online verontwaardiging De aanschaf van de Tesla kwam aan het licht door een online post van gedeputeerde Brugman (Energie, Natuur en Openbaar Vervoer), die met haar chauffeur bij de kortgeleden aangeschafte, tweedehands Tesla S75 poseerde. Plusquin van de PvdD noemt deze post ‘niet zo handig’.


De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg
Venray