Video: Seat vervoert airbags en stuur per drone

Seat laat een aantal auto-onderdelen voortaan per drone bezorgen. Airbags en stuur gaan vanuit een distributiecentrum in de plaats Abrera naar de twee kilometer verderop gelegen fabriek van de Spaanse autobouwer in Martorell, vlakbij Barcelona.

De drones hebben een diameter van bijna twee meter, halen een snelheid van 40 kilometer per uur en vliegen op 95 meter hoogte. De auto-onderdelen zitten verpakt in een speciale capsule die via een magneet aan de drone is bevestigd.

Het gaat om een proefproject van de autofabrikant, onderdeel van het Volkwagenconcern, die wordt uitgevoerd samen met logistiek partner Grupo Sesé. Seat boekt naar eigen zeggen een enorme tijdwinst door drones in te zetten in plaats van vrachtwagens die de onderdelen doorgaans afleveren bij de autofabriek. Een drone doet er ongeveer een kwartier over, terwijl een truck anderhalf uur nodig heeft, zegt Christian Vollmer, verantwoordelijk voor productie en logistiek bij Seat.

De stap van Seat is opvallend. Drones worden in Europa in de logistiek al regelmatig ingezet, voor transport- of controledoeleinden, maar meestal binnen de muren van een fabriek of een distributiecentrum of op een afgeschermd fabrieksterrein. Seat voert de proef ‘in de buitenlucht’ uit onder strikt toezicht van de Spaanse luchtvaartautoriteit AESA, laat het concern weten.

Video: Seat vervoert airbags en stuur per drone
Foto: Seat

Vervoer per drone is nu nog slechts een aanvulling op de traditionele wijze van bevoorrading, maar volgens de Seat-topman Vollmer gaat dat binnen afzienbare tijd veranderen. „Dit project is de eerste stap naar transformatie van de logistieke ketens binnen de automotive-industrie. Het gebruik van drones gaat de logistiek revolutioneren. Het maakt ons sneller, efficiënter en duurzamer”, aldus Vollmer.

Als de proef met het transporteren van airbags en autosturen slaagt, wil Seat het dronevervoer uitbreiden naar andere auto-onderdelen.

Door onze verslaggever

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen