Weekendtips Zomerparkfeest: de route van Wende, Iraanse vluchteling/acteur en de terugkeer van GORE

ZPF-hoofdprogrammeur Johan Hauser. Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Wat zijn de pareltjes zaterdag en zondag van het Zomerparkfeest in Venlo? Hoofdprogrammeur Johan Hauser geeft tips.

Je kunt zaterdag natuurlijk naar de Engelse bluessentatie Laurence Jones, die het veld ongetwijfeld op de kop gaat zetten. Of naar Josylvio, een van de grootste Nederlandse rappers van het moment. Of je gaat op avontuur. En dan ook écht avontuur. Volg de route die Wende voor je uitstippelde bijvoorbeeld: verdrink in de filmische elektronica van YAN, een van de muzikanten uit haar band, of ga naar Steef’s Operette Uurtje, een one-man-operette van bordkarton. Unieke voorstelling. Wende nodigde ook Marieke Lucas Rijneveld uit, een van de meest veelbelovende jonge schrijvers van het land.

Maar er is meer avontuur. Heel bijzonder wordt onze Midden-Oosten Rave in de Arena. Twee acts uit buurlanden die samen in een oorlog verwikkeld zijn - Turkije en Syrië - laten zien dat in muziek oorlog niet bestaat. Cüneyt Sepetçi is een legende op de klarinet en zal de Arena omtoveren in een Anatolische bruiloft. Syriër Rizan Said gaat daar nog eens overheen. Deze zelfbenoemde King of Keyboard is de toetsenist van Omar Souleyman en wie daar weleens een liveshow van heeft gezien weet dat iedere tent, waar ook ter wereld, voor de bijl gaat.

Zondag

Je bent wel gek als je op zondag niet op z’n minst één bezoekje brengt aan de Teatro. Saman Amini is een Iraanse vluchteling en acteur. Een half uurtje theater dat alles - jouw leven, mijn leven, dit hele festival - in perspectief plaatst. Hij speelt het stuk twee keer. Daarna vermengt de krankzinnig jonge én getalenteerde choreograaf Rutkay Özpinar modern ballet met zijn roots: Turks volksdansen. Voor This is my Letter to the World schreven twee theatermakers zeshonderd brieven naar mensen die ze niet kenden. Van de ontroerende antwoorden maakten ze een voorstelling. En in Electropoëzie komen elektronica en taal op een hele bijzondere manier samen. Allemaal op één dag in één tent: de Teatro.

GORE

De dag zit verder ramvol met topacts. Zwangere Guy bijvoorbeeld, een zeldzaam rauwe en eerlijke Belgische rapper. Of de terugkeer van Venlose metallegendes GORE naar het park. De laatste keer (1995?) staken ze het hoofdpodium zowat in de fik. The Slow Show uit Manchester maakt trage en georkestreerde prachtpop. En dan hebben we het hele gecureerde programma van de beste band van Nederland (echt hoor) Jungle By Night nog niet eens genoemd.

Maar hey, het is de laatste dag! Dan moet er ook ongecompliceerd gefeest worden, toch? Doe dat lekker tijdens de Hoogmis met Keezus Christus, een van de leukste dj’s uit de regio die meestal heerlijk balanceert op het dunne koord tussen goed fout en fout fout.

Door John Verstraelen
Horst aan de Maas