Iedereen doet mee in ‘inclusieve samenleving’

Iedereen doet mee in Mook en Middelaar.

Gelijke monniken, gelijke kappen. In Mook en Middelaar zijn voor alle inwoners de dezelfde mogelijkheden. De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) in deze gemeente geeft uitvoering aan het verdrag van de Verenigde Naties dat voorziet in de rechten van personen met een handicap. In een ‘inclusieve samenleving’ is iedereen gelijkwaardig en worden geen mensen gediscrimineerd of uitgesloten.

De ASD in Mook en Middelaar is onlangs een projectgroep gestart, die de gemeente advies geeft bij het invoeren van het VN-verdrag dat in heel Nederland uitgevoerd gaat worden. De Adviesraad zelf opereert al langer en voorziet de gemeenteraad van advies op sociaal maatschappelijk gebied. Hoeveel mensen met een handicap de gemeente Mook en Middelaar telt is bij de ASD niet bekend. ,,Deze gegevens hopen we via de oproepen te verschaffen”, zegt een lid van de groep. De projectgroep wil in contact komen met inwoners met een beperking. Dat kan op motorisch gebied zijn maar de beperking kan ook visueel, auditief, verstandelijk of zijn psychisch. Taal- en leesproblemen krijgen eveneens de aandacht. De projectgroep wil van de mensen uit de doelgroep aan de hand van persoonlijk gesprekken weten of zij in hun gemeente alles goed kunnen bereiken, en of er vanuit gemeente en bevolking begrip voor hun beperking is. Verder wordt gevraagd welke hulp er nodig is om met de beperking volledig te kunnen participeren in de gemeenschap. Daarnaast is de ASD benieuwd of de gevraagde hulp in Mook en Middelaar voldoende beschikbaar is.

Om het VN-verdrag uit te kunnen voeren roept de werkgroep van de ASD Mook en Middelaar mensen met een beperking een e-mail te sturen naar VNverdragMM@gmail.com of te bellen met 06-82628853.

Door Jos Gröniger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen