Aangehouden ‘GHB-wethouder’ toont uitkomst drugstest: ‘geen verboden middelen’

Bron © AD

Jorrit Nuijens (GroenLinks). Afbeelding: Van Nerum Tammy

Toen de Diemense wethouder Jorrit Nuijens werd gearresteerd bij het Amsterdamse stadhuis, had hij geen verboden middelen in zijn bloed. Dat blijkt uit de testresultaten van het bloedonderzoek op basis van een monster dat kort na zijn arrestatie bij hem werd afgenomen. Nuijens heeft deze uitslag maandagmiddag zelf naar buiten gebracht.

Op 20 juni werd Nuijens aangehouden nadat hij overlast had veroorzaakt in een café nabij de Stopera en zich verzette tegen zijn arrestatie. Beelden van de arrestatie van de luid protesterende Nuijens gingen het hele land door. Een dag later stelde de politie dat Nuijens agenten had bespuugd en dat er een flesje met, vermoedelijk, GHB was aangetroffen in zijn tas. Kort daarna stapte Nuijens (GroenLinks) op als wethouder in Diemen.

Lees ook: GroenLinks-wethouder stapt op na aanhouding en bespugen agenten

Het personeel van het café waar Nuijens in de problemen was geraakt, vertelde kort na het incident aan diverse media dat zij hadden gezien dat hij iets in zijn neus had gestopt, vermoedelijk drugs. De testresultaten wijzen uit dat in zijn bloed geen stoffen zijn aangetroffen die strafbaar zijn gesteld volgens de Wet Middelengebruik, aldus de politie.

De uitslag zegt verder niets over het aangetroffen flesje dat volgens de politie vermoedelijk GHB bevatte. GHB staat op lijst 1 van de Opiumwet en is daarmee gekwalificeerd als harddrugs, waarvan het bezit strafbaar is.

Door Ruben Koops

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen