‘Achter de schermen hebben we Imanuelle echt proberen te helpen’

Bron © AD

Afbeelding: NPO

Producent Rodney Leysner is al in Suriname: komende vrijdag beginnen de opnames van de film waarin de voor drugshandel opgepakte actrice Imanuelle Grives een rol zou spelen. Ze zou drugs hebben verhandeld om te ‘oefenen’ voor haar nieuwe filmrol. ,,We hebben achter de schermen echt van alles voor haar gedaan.”

De belangrijkste vraag ‘kan en wil’ Rodney Leysner maar half beantwoorden: wát is precies de rol die Imanuelle Grives zou spelen in de film ‘Suriname’? Is dat een rol die haar smoes om drugs te verhandelen op festival Tomorrowland geloofwaardig maakt? Na haar aanhouding zei Grives’ advocaat immers dit: ,,Ze wilde zich voor een nieuwe film inleven in haar rol als drugshandelaar. Ze wilde ervaren hoe het in zijn werk gaat en welke spanning erbij komt kijken.”

Liefje

Of daarmee gezegd is dat Grives drugs zou verhandelen in de nieuwe film van Leysner, houdt de producent zoveel mogelijk voor zich. ,,De film gaat over een beruchte crimineel, die heeft een neef en daar zou Imanuelle het liefje van spelen. Het is een echte crime-film waarin allerlei aspecten van criminaliteit aan de orde komen. Ook drugs. Maar hoe precies de rol van Imanuelle eruit ziet, kan ik je niet zeggen, al snap ik je vragen. Maar de zaak is nog onder de rechter en met het management hebben we afgesproken zo voorzichtig mogelijk te zijn.”

Suriname is een remake van een film uit 2011. Leysner zegt maar meteen dat het weinig zin heeft om de eerste versie te bekijken, op zoek naar een personage dat nu de rol van Imanuelle zou kunnen zijn. ,,We hebben zóveel aan het origineel herschreven en toegevoegd dat je deze nieuwe film straks ook kan zien als deel twee.”

Leysner zegt dat de arrestatie van Grives (21 juli op het Belgische festival Tomorrowland werd ze gepakt met xtc, cocaïne en MDMA) als een onaangename verrassing kwam. Twee dagen later kwam advocaat Koen Vaneecke met het toen nog zo merkwaardig klinkende verhaal dat Grives aan het oefenen was voor een rol. Maar justitie in België hoorde maar niks van een ‘producent, regisseur of wie dan ook’.

Script

,,Wij hebben ons bewust stil gehouden,” zegt Leysner. ,,Maar dat is naar buiten toe. Achter de schermen is er natuurlijk wel heel veel gebeurd. We hebben bijvoorbeeld inzage gegeven in het script over de rol van Imanuelle. Dat is via het management gegaan, verder wil ik daar niet veel over zeggen.”

Toen 26 juli duidelijk werd dat Imanuelle Grives minstens een maand langer in hechtenis moest blijven, moest Leysner op zoek naar een vervanger voor de Rotterdamse. Vrijdag 17 augustus - dat stond al vast - beginnen immers de opnames in Suriname die ‘tot minstens eind september’ gaan duren. ,,Je snapt dat we, rekening houdend met beschikbaarheid van acteurs en locaties en dergelijke, niet ineens twee weken kunnen wachten.”

Fajah Lourens, die aanvankelijk ook in beeld was voor de rol, maakte zelf eind vorige week bekend dat ze Grives gaat vervangen. Daarmee stond de film Suriname ineens in de publiciteit, maar niet op de manier zoals Leysner had gewild. ,,Het mag inmiddels duidelijk zijn dat dat een verspreking was Fajah. Kijk, wij hadden en heel marketingplan rond deze film en dit was niet de start daarvan. Maar we vinden dit uiteraard vooral sneu voor Imanuelle.”

Professionele hulp

De actrice zelf bracht in een verklaring via haar management naar buiten dat ze ‘professionele hulp nodig heeft om te achterhalen hoe het kan dat ze in deze situatie is beland’. Leysner weet niet wat ze daarmee bedoelt: ,,Ik heb geen persoonlijke band met haar. Ik heb haar ontmoet om zakelijke redenen, maar ik weet verder niet wat ze doet en naar welke feestjes ze gaat.”

Imanuelle Grives moet eind augustus weer voor de rechter in Antwerpen verschijnen, voor onder meer verlenging van haar voorarrest. Voor het Belgische Openbaar Ministerie maakt het excuus van de film niet veel uit. ,,Het speelt geen rol bij de vraag of ze vervolgd moet worden,” zegt Kristof Aerts namens het OM. ,,Ze heeft bekend drugs te hebben verkocht en dat is een strafbaar feit. Voor de uiteindelijke bepaling van haar straf kan het voor de rechter wel een verzachtende omstandigheid zijn.”

Lees ook: Actrice Imanuelle Grives gaat niet in hoger beroep

Justitie in België onderzoekt uiteraard nog de geloofwaardigheid van Grives’ excuus. ,,Ze heeft aangehaald dat ze in een nieuwe film de rol van drugsbarones heeft,” zegt Aerts. ,,Nou ken ik niet veel drugsbaronessen maar die handelen volgens mij niet in xtc-pillen op een festival. En als ze het liefje van een crimineel speelt, heeft dat al helemaal niks met drugsbaronessen te maken. Dus het kan zijn dat het allemaal toevallig goed uitkwam, maar dat is onderdeel van het onderzoek.”

Door Victor Schildkamp

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen