Verontwaardiging over schrappen badmeester in Geusselt-zorgbad in Maastricht

Het Geusselt-zorgbad. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht Sport schrapt de extra badmeester tijdens het patiëntenzwemmen in het Geusseltbad. De zwemverenigingen reageren verontwaardigd.

‘Onbegrijpelijk en beslist onverantwoord’, vinden de Stichting Therapeutisch Sporten Regio Maastricht en zwemvereniging HEIZ (huid- en inwendige ziekten) de beslissing van Maastricht Sport om tijdens de zwemlessen in het Geusseltbad voortaan geen extra toezichthouder meer in te zetten. In het zorgbad is met ingang van het nieuwe seizoen, dat 19 augustus begint, alleen nog de instructeur aanwezig die de oefeningen geeft.

Patiënten

In een brief op poten aan de gemeenteraad wijzen de Stichting TSRM en zwemvereniging HEIZ erop dat in het zwembad 45 mensen tegelijk kunnen zwemmen. Een deel van hen doet mee aan de oefeningen; de anderen trekken baantjes. Het gaat veelal om hartpatiënten, ouderen en mensen die in een rolstoel zitten en met een tillift in het water gehesen moeten worden. Ook zijn er mensen met COPD, protheses en andere aandoeningen.

De instructeur kan onmogelijk iedereen in de gaten houden. Wat als er iets gebeurt? Wie is dan verantwoordelijk, willen de patiëntenclubs weten. Ze wijzen erop dat het in het verleden al vaker is voorgekomen dat iemand in het water een beroerte kreeg.

Toezicht

In een mailtje, eerder deze maand, laat een ambtenaar van de gemeente weten dat het toezicht op termijn geëvalueerd zal worden en de patiënten daarbij geraadpleegd zullen worden. „Waarom zijn we niet vooraf betrokken geweest bij het evalueren van de voorbije zes jaar, het maken van de risicoanalyse, toetsing door de provincie en de besluitvorming?”

Het CDA en de fractie Günther in de Maastrichtse gemeenteraad hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Door Pascale Thewissen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht