Hulpverleners mogen onwillige patiënt thuis vastbinden

Bron © AD

Afbeelding: ANP

Hulpverleners krijgen dwangmiddelen om onwillige psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapten thuis te behandelen. Het gebruik van polsbandjes als boeien, het blokkeren van een rolstoel of opsluiting is straks mogelijk.

Weigerachtige patiënten mogen in hun eigen huis in een houdgreep genomen worden door één of meer zorgverleners, blijkt uit de formulieren waarmee zorgaanbieders volgend jaar gaan werken. Ook het verbieden van toegang tot mogelijk gevaarlijke ruimtes, zoals een keuken, wordt mogelijk.

Wetgeving

De maatregelen komen voort uit nieuwe wetgeving. Bekend was al dat vanaf 1 januari iemand met een psychische stoornis of een verstandelijke beperking tegen zijn wil zorg kan krijgen. Dit is ook mogelijk in de thuissituatie of bij vrijwillige opname. Nu is duidelijk hoe bijvoorbeeld ‘inperken van de vrijheid’ eruit gaat zien.

Afpakken Hulpverleners mogen straks (camera)toezicht houden op mensen die een gevaar vormen en hun verblijfplaats op alcohol en drugs of gevaarlijke voorwerpen onderzoeken. Daarnaast kan de mobiel of laptop worden afgepakt om te voorkomen dat een verward persoon iemand via sociale media bedreigt of lastigvalt. ‘Over het algemeen ervaren betrokkenen dit als een ingrijpende vorm van onvrijwillige zorg’, schrijft het ministerie van Volksgezondheid daar wel over.

Medische handelingen

De dwangmaatregelen kunnen noodzakelijk zijn om psychiatrisch patiënten of verstandelijk gehandicapten vocht, voeding of medicatie toe te dienen. Ook medische handelingen of therapeutische maatregelen voor behandeling van een psychische stoornis of lichamelijke aandoening komen in aanmerking.

Uiterste geval De betrokken bewindslieden op Volksgezondheid, Hugo de Jonge en Paul Blokhuis, benadrukken in de regeling dat zorg onder dwang alleen in het uiterste geval mag worden verleend, als dat nodig is om te voorkomen dat diegene zichzelf of iemand anders ernstig benadeelt.

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt dat de toepassing van dwang in de geestelijke gezondheidszorg zo veel mogelijk moet worden voorkomen. „Bij toepassing van dwang als ‘ultimum remedium’ dient dit zo kort, veilig en humaan mogelijk te gebeuren”, aldus de vereniging.

Door Door Edwin van der Aa

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen