Nederlandse economie houdt groeitempo vast

Bron © ANP

Afbeelding: ANP

De Nederlandse economie is het tweede kwartaal met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Daarmee steeg het bruto binnenlands product (bbp) even hard als in de voorgaande twee kwartalen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De groei kwam onder andere door toegenomen investeringen en uitgaven van consumenten.

Op jaarbasis groeide de Nederlandse economie, gecorrigeerd voor een extra werkdag dit voorbije kwartaal, met 1,8 procent. Dat er meer werd geïnvesteerd, is vooral te danken aan hogere uitgaven aan gebouwen, vervoersmiddelen en machines. Daarnaast besteedden consumenten 1,7 procent meer dan een jaar eerder. Zij gaven meer uit aan elektronica, kleding en spullen voor de inrichting van het huis.

Lees ook: Arbeidsmarkt was nooit eerder zo krap

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS laat het afgelopen kwartaal zien dat de Nederlandse economie nog niet zwaar te lijden heeft gehad onder de handelsoorlog, Brexitperikelen of de afkoelende wereldeconomie. Dit in contrast met de situatie in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waar de voorbije periode sprake was van krimp op kwartaalbasis.

Export

Internationale handel droeg in tegenstelling tot het eerste kwartaal positief bij aan de economische groei. De Nederlandse export steeg met 3 procent ten opzichte van een jaar eerder, wat een sterkere stijging is dan de import. Dat komt vooral doordat er meer diensten over de grens werden geleverd en er meer geïmporteerde producten werden uitgevoerd. De export van producten van Nederlandse makelij nam juist af.

„Maar de donkere wolken zijn nog zeker niet weg. Het is alleen nog moeilijk te zeggen wat de gevolgen gaan zijn”, zegt Van Mulligen. De kwakkelende economie van Duitsland is bijvoorbeeld al terug te zien in de industrie. Die voerde de productie „minimaal” op. Ook de uitvoer van producten van Nederlandse makelij nam af. Daarnaast kan de handelsoorlog volgens Van Mulligen indirect nadelige gevolgen hebben voor ons land, bijvoorbeeld als China minder importeert bij belangrijke handelspartners.

Veel hangt volgens Van Mulligen ook af van de afwikkeling van de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner. Een chaotisch vertrek uit de Europese Unie kan voor Nederland schadelijk uitpakken. „Als het daar veel slechter gaat, zal alleen de binnenlandse bijdrage niet genoeg zijn om onze economie aan de praat te houden.”

Economie Duitsland krimpt

In Duitsland kromp de economie afgelopen kwartaal juist, blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau. De grootste economie van Europa kampt met de impact van de internationale handelsconflicten en de vertraging van de wereldeconomie.

Volgens het statistiekbureau kwam de krimp uit op 0,1 procent, tegen een groei van 0,4 procent in de eerste driemaandsperiode van het jaar. Economen hadden in doorsnee ook op een achteruitgang met 0,1 procent gerekend. Op jaarbasis kwam de voornamelijk op export gerichte Duitse economie tot stilstand, waar die in de voorgaande periode nog met 0,6 procent groeide.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen