Notre-Dame staat nog steeds op instorten

Bron © AD

Constructiewerkers zetten het gebied rond de Notre-Dame af voor de verwijdering van giftige looddeeltjes. Afbeelding: EPA

De voor een groot deel verwoeste kathedraal Notre-Dame in Parijs moet snel hersteld worden, want de kerk staat nog steeds op instorten.

Dit meldt het Franse ministerie van Cultuur in een bericht over het hervatten van de werkzaamheden.

De opruim- en herstelwerkzaamheden zijn 25 juli onderbroken omdat grote hoeveelheden looddeeltjes uit de verbrande dakconstructies van de kathedraal naar beneden zijn gekomen. Daardoor ligt loodvergiftiging op de loer.

Lees ook: Hervatting restauratie van Notre-Dame wordt uitgesteld

Rond de kathedraal is dinsdag de verwijdering van de looddeeltjes hervat. In het dak van de oude kathedraal waren honderdduizenden kilo’s aan lood verwerkt, dat voor een deel in de omgeving terecht is gekomen. In het gebied rond de Notre-Dame zijn hoeveelheden lood aangetroffen die 500 tot 800 keer boven de toegestane norm liggen.

Lees ook: Te veel lood rond Notre Dame: nieuwe schoonmaakactie nodig

Het ministerie hamert erop dat er haast is met de herstelwerkzaamheden. Ze zouden eigenlijk afgelopen maandag worden hervat, maar dat is weer met een week uitgesteld. Eerdere schoonmaakbeurten bleken niet genoeg om de gehele omgeving loodvrij te krijgen.

Notre-Dame staat nog steeds op instorten
Een speciale gel wordt gebruikt om de loodverontreiniging in de omgeving van de Notre-Dame te behandelen. Foto: EPA
Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen