Eerste rosevleugel van Nederland gevonden in Bunde

De rosevleugel. Afbeelding: Pim Lemmers

In het nieuwe natuurgebied van de Grensmaas bij Bunde is woensdag de rosevleugel gesignaleerd. Daarmee is een nieuwe sprinkhaansoort voor Nederland een feit.

Bioloog Pim Lemmers (30) van Natuurbalans Nijmegen vond het insect vanochtend samen met zijn collega Joris Verhees (25) tijdens veldonderzoek naar de visstand in de Geul die door het natuurgebied meandert en in Itteren uitmondt in de Maas.

Pim Lemmers: “Toeval of niet, maar EIS Kenniscentrum Insecten had nog geen 24 uur eerder via Facebook opgeroepen wie de eerste rosevleugel van Nederland zou vinden. In België duiken dit jaar opeens meerdere exemplaren van deze forse, donkere sprinkhaan op. Laatst nog ten noordwesten van Maastricht. Joris en ik hadden het net over die oproep toen een exemplaar dat er op leek voorbijvloog. Met een schepnetje wisten we de sprinkhaan te vangen, en jaar hoor: het was ‘m!”

Roze vleugels

De rosevleugel (Calliptamus italicus) is grijsbruin van kleur met lichtere vlekken. De achtervleugels en de schenen van het achterste potenpaar zijn roodachtig. “Als hij vliegt zie je de roze vleugels. Vandaar de naam.” De spinkhaan houdt van stenige en rotsige, warme en niet sterk begroeide plaatsen. De rosevleugel is vanuit Zuid-Europa bezig met een opmars naar het Noorden, vervolgt Lemmers. “Dat komt omdat het hier steeds warmer wordt.”

Weidesprinkhaan

Volgens hem komt het niet vaak voor dat in Nederland een nieuwe sprinkhaansoort wordt ontdekt. „De weidesprinkhaan vorig jaar was de laatste. Daarvoor was het al een tijdje stil”, besluit de bioloog die – samen met zijn collega - de vondst van de rosevleugel uitgebreid zal gaan beschrijven.

Door Rob Willems

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen