Drugsatleet Roelf B. heeft moeite met omstandigheden Hongaarse cel

Bron © AD

Roelf B. (links) tijdens een wedstrijd in Duitsland. Afbeelding: Getty Images

De voor drugshandel opgepakte atleet Roelf B. heeft moeite met de omstandigheden in de Hongaarse cel, waar hij zeker een maand moet verblijven. Dat zegt zijn Hongaarse advocaat Gergo Simon, die inhoudelijk niet op zaak kan ingaan vanwege het lopende onderzoek.

,,Aangezien Roelf in het verleden noch veroordeeld, noch aangeklaagd, noch beschuldigd is van enige misdaad, zijn deze huidige omstandigheden duidelijk iets waaraan hij nauwelijks kan wennen’’, aldus Simon die erbij vermeldt dat zijn cel voldoet aan de EU-normen. ,,Toch zie ik dat hij zijn best doet om vol te houden, sterk en positief te blijven.’’ Ook krijgt de Nederlander de volledige steun van zijn familie.

De 21-jarige B. werd afgelopen week samen met zijn 22-jarige schoolvriend Gert-Jan N. in Hongarije opgepakt met 15.000 dosissen drugs: een kilo xtc-pillen, 451 flesjes met verdovende middelen en een hoeveelheid marihuana. Ze verkochten de drugs vanuit hun tent op Sziget in Boedapest. Ook in de auto van de twee Nederlanders werd een grote hoeveelheid drugs gevonden. De politie sprak van ‘de grootste drugsvangst in de historie van het evenement’, met een straatwaarde van ruim 300.000 euro.

Lees ook: Als topsporters de verkeerde afslag nemen

Hoge straffen

Hongarije heeft een streng anti-drugsbeleid. Op de verkoop van drugs staat al een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Bij grote hoeveelheden of bij drugssmokkel kan ook twintig jaar tot levenslang worden opgelegd. De advocaten van de Nederlanders hebben verzocht de jongens op borgtocht vrij te laten, maar de rechter wil eerst verder onderzoek.

B. is de tweede Nederlandse atleet binnen korte tijd die in het buitenland met drugs is opgepakt. De Amsterdamse sprintster Madiea G. zit nu al bijna twee maanden vast in Duitsland. Zij liep daar G. op 18 juni tegen de lamp bij een routinecontrole van de douane. Ze had naast tientallen kilo’s drugs ook ruim 12.000 euro cash bij zich. De 26-jarige vrouw zal zich binnenkort voor de rechtbank in Kleef moeten verantwoorden.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen