Cheque voor 100-jarige bevrijder

Gerd Leers neemt de cheque in ontvangst uit handen van twee afgevaardigden van NAIL. Afbeelding: Emile Verhijden

Waarnemend burgemeester Gerd Leers van Brunssum kreeg onlangs een cheque ter waarde van 500 euro uit handen van voorzitter Marjo Thijssen-Nas van het Nederland Amerika Instituut Limburg (NAIL). De cheque is een bijdrage in de kosten van het bezoek van de 100-jarige Amerikaanse veteraan Francis Turner aan de Brunssumse Bevrijdingsfeesten in september 2019.

Luitenant Francis Turner zat bij de 17th Armored Engineer Battalion van de 2nd Armored Division (’Hell On Wheels’). Hij landde op 9 juni 1944 in Normandië en vocht in België en Nederland. Op 19 september bevrijdde zijn eenheid Brunssum. Daarna was Brunssum gedurende zeven weken het hoofdkwartier van de 2nd Armored Division. Ruim 30.000 Amerikaanse militairen werden bij de Brunssumse bevolking ingekwartierd.

Op 11 november 1944 verlieten de Amerikanen Brunssum weer. Luitenant Turner vocht mee in het Ardennenoffensief. Hij werd onderscheiden met de Bronze Star voor betoonde moed in gevechten rondom Puffendorf, Duitsland, en met de Silver Star voor zijn optreden in gevechten in Brunswick, Duitsland. Francis Turner (100) zal te gast zijn tijdens de bevrijdingsfeesten in Brunssum op donderdag 19 september 2019.

Bevrijdingsfeesten

Veteraan Francis Turner is één van de speciale gasten uit het buitenland die Brunssum heeft uitgenodigd voor de Brunssumse Bevrijdingsfeesten. Deze worden gehouden in het centrum van Brunssum van 19 tot en met 22 september. Tijdens dit bevrijdingsweekend vinden uiteenlopende activiteiten plaats rondom de thema’s herdenken, vieren en verbinden. Donderdag 19 september staat in het teken van herdenken. Dan bedankt Brunssum de bevrijders en eert de soldaten die zijn gevallen. Op vrijdag 20 september viert Brunssum de vrijheid met een groots NAVO- en veteranenfeest voor jong en oud, met veel spektakel en muziek in het Vijverpark en op het Lindeplein. Het bezoek van Luitenant Francis Turner is een initiatief van de Best Defense Foundation, in samenwerking met een aantal Limburgse gemeenten, waaronder Brunssum.

Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingbrunssum.nl

Door Jeroen Janssen