Gibraltar laat Iraanse supertanker na anderhalve maand gaan

Bron © AD

De supertanker Grace 1. Afbeelding: AP

Gibraltar heeft de Iraanse supertanker Grace 1 laten gaan. Het vastleggen van de supertanker was voor Iran reden om ook meerdere Britse tankers te enteren en zo een ware ‘tankeroorlog’ te starten.

De autoriteiten in Gibraltar, een overzees gebied van Groot-Brittannië, legden de supertanker Grace 1 begin juli aan de ketting. Dat gebeurde omdat het schip ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran reageerde woedend en eiste dat het schip snel werd vrijgegeven. Toen dat niet gebeurde, enterde Iran twee Britse tankers in de Perzische Golf.

Lees ook: Hoe gevaarlijk is de tankeroorlog tussen Groot-Brittannië en Iran?

Donderdag heeft Gibraltar de tanker na anderhalve maand laten gaan, nadat het hooggerechtshof van het land hiervoor groen licht had gegeven. De hoogste bestuurder van het Britse gebied zegt dat Iran garanties heeft gegeven dat de lading van het schip niet naar Syrië wordt gebracht.

Verenigde Staten

De opheffing van de inbeslagname was al verwacht, maar de Verenigde Staten hadden op het laatste moment nog geprobeerd daar een stokje voor te steken. Ze wilden de tanker zelf aan de ketting leggen. Het is nog onduidelijk wanneer de Grace 1 vertrekt uit Gibraltar en of de VS nog een kans krijgen dat te verhinderen.

De Amerikaanse poging zelf de hand te leggen op de Grace 1 viel overigens slecht in Teheran. Minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken schreef op Twitter dat de Amerikanen ‘het rechtssysteem probeerden te misbruiken om ons eigendom te stelen’. De Iraanse ambassadeur in Londen noemde de uitspraak van de rechter een ‘vernederende nederlaag’ voor de VS, die Iran zware sancties hebben opgelegd.

Door Redactie