Verzekeringsfraudeurs voor rechter zonder onderzoek politie

Bron © AD

Afbeelding: Getty Images

Het Openbaar Ministerie (OM) voert enkele proefprocessen over verzekeringsfraude, waarbij niet de politie, maar de verzekeraar het onderzoek heeft verricht.

Het doel is vaker mensen die de verzekering tillen aan te pakken. De politie laat volgens het OM veel fraudezaken liggen, omdat er te weinig personeel is en andere zaken zoals geweldsdelicten voorrang krijgen.

In 2017 werden ruim 28.000 zaken onderzocht door de verzekeraars. Zij ontdekten voor 101 miljoen euro aan fraude, blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. Het werkelijke fraudebedrag bij schadeverzekeringen ligt naar schatting vier keer zo hoog.

„Al jaren wordt er veel verzekeringsfraude gepleegd,met name bij ongevallenverzekeringen, maar slechts een bedroevend klein aantal komt bij de strafrechter”, zegt officier van justitie Petra Willemse. Het OM hoopt dat meer strafvervolging van fraudeurs ook een afschrikwekkende werking heeft. „Uiteindelijk betalen u en ik de schade in de vorm van een hogere premie.”

Het OM heeft de proef opgezet in samenwerking met het Verbond van Verzekeraars en de politie. Willemse ging deze week van start met twee proefprocessen in Rotterdam. Een ervan draait om twee Dordtenaren die een verkeersongeval in scène hebben gezet. Verzekeraar Achmea ontdekte de fraude en stelde zelf het strafdossier samen.

Emeritus hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout geeft het proefproces weinig kans van slagen. „Ik hoop ook niet dat het lukt. We proberen bij politieverhoren al tunnelvisie te voorkomen. Maar die kun je nóg eerder verwachten van een verzekeringsmaatschappij, die belang heeft bij de opsporing en het terugkrijgen van haar geld.” Verzekeraars mogen wel bewijzen verzamelen, stelt Van Kalmthout, maar opsporing is het werk van de politie.

Door Hanneke van Houwelingen en Canis Zijlmans