Rondleiding langs historische molens

Op een enkele plaats zijn herinneringen aan de Wellse molengeschiedenis zichtbaar Afbeelding: Archief Well

Het dorp Well heeft een molenhistorie. In het hedendaagse Maasdorp zijn nagenoeg geen zichtbare overblijfselen, maar wordt op diverse plaatsen nog herinnerd aan de molens uit de Heerlijkheid Well. Vrijwilligers van de molengroep en de leden van Archief Well verzorgen op zaterdag 31 augustus een presentatie en aansluitende rondleiding door het dorp.

De Heerlijkheid Well strekte zich uit van de Rode Beek (Hamert) op de grens met de Heerlijkheid Arcen tot de kapel van Heukelom, waar de Heerlijkheid Afferden begon. Het tijdperk van de Heerlijkheden eindigde in de Franse tijd, toen gemeenten werden ingevoerd. Hoewel, de ruïne van de torenmolen op het kasteel uitgezonderd, geen molens meer zichtbaar zijn, waren er in de loop der eeuwen verschillende molens in de Heerlijkheid Well. Ze werden ban- of dwangmolens genoemd omdat de inwoners verplicht waren er hun graan te laten malen, op straffe van een boete. Namen in Well en omgeving herinneren nog aan de periode dat er molens waren. Zo kent het dorp het Moleneind, de Mulderstraat en families Mulders, de Mulder, van der Meulen, Molenaar, Meulendijks. In het dorp stonden in het verleden de molens bij het kasteel (Torenmolen), de watermolen bij de Molenbeek, de rosmolen bij Vink (Sterrenbos) en de Michelsmolen in Knikkerdorp. Dat het huidige dorp Well zeker één molen rijk was, weten oudere inwoners zich nog te herinneren. Wie over de Kasteellaan in de richting van de Rijksweg rijdt, ziet de Molenberg. Op deze plek stonden ooit twee graanmolens. De standerdmolen uit 1590 werd in 1881 afgebroken. De uit steen opgetrokken opvolger sneuvelde in 1944 tijdens WO II. In 2017 werd door de Gemeente Bergen op deze locaties ANWB borden geplaatst. Hierop is beknopte historische informatie over de betreffende molen te vinden. De borden zijn voorzien van een QR-code, die verwijst naar website www.archiefwell.nl waarop uitgebreide informatie te vinden is over de molens. Vrijwilligers van de molengroep van Archief Well hebben toen tijdens de Archeologiedagen de eerste rondleidingen gegeven. Zij doen dit weer op zaterdag 31 augustus. In MFC De Buun begint om 9.30 uur en presentatie over de molenhistorie in Well. Aansluitend volgt een wandeling van ongeveer drie kilometer. De tocht duurt twee tot tweeënhalf uur. De deelnamekosten bedragen 6,50 euro. Kinderen tot 12 jaar 4 euro. Aanmelden kan tot 27 augustus via e-mail aan info@archiefwell.nl. Vermeld naam en het aantal personen.

Door Jos Gröniger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen