Akens-Turkse ondernemersfamilie investeert miljoenen in Vaals

Het nieuwe maar nog lege Koningin Julianaplein moet straks het bruisende hart van Vaals worden. Afbeelding: Rob Oostwegel

Restaurants, terrasjes, evenementen en festivals. Wat Vaals voor ogen had met het Koningin Julianaplein, gaat vorm krijgen in FestiVaals: een levendig, bruisend hart met een Euregionale uitstraling.

FestiVaals is een totaalconcept voor de leegstaande winkelruimten op het drie jaar geleden vernieuwd opgeleverde plein in het hart van historisch Vaals. De Akens-Turkse ondernemersfamilie Gündüz, die al dertig jaar meerdere restaurants heeft in Aken en een hotel in Eschweiler, koopt alle nu nog leegstaande retailruimte. De familie investeert meer dan tien miljoen in een „afgewogen, kwalitatief hoogstaande gastronomische formule”, vertelt projectmanager Ali Akgün.

Restaurants

Volgende maand wordt al begonnen met het inrichten van de in totaal vijf restaurants, met onder meer een Aziatische, Griekse, Italiaanse en Turkse keuken, allemaal met een terras. Daarnaast komt een ‘entertainmentlokaal’. De ondernemer heeft ook een ruimte in gedachten voor een outletcentrum.

Deel van het plan zijn diverse gratis evenementen en activiteiten op het plein. Te denken valt aan een antiekmarkt, straatartiesten of oldtimertreffen om bezoekers te verleiden langer te blijven. Volgens Akgün is gedegen onderzoek gedaan en de familie verwacht dat FestiVaals bezoekers uit de wijde omgeving gaat trekken.

Onzekerheid

De plaatselijke ondernemers worden nog voor het weekend ingelicht over de plannen. Wethouder Jean-Paul Kompier (Economie): „We begrijpen dat dit voor bestaande ondernemers onzekerheid brengt. Zij zullen concurrentie vrezen. Maar de actieradius van de bezoekers wordt met dit permanente marketingproject een stuk groter. Zij gaan ook profiteren.”

Het plan zorgt voor werkgelegenheid voor minimaal 150 mensen, waarmee FestiVaals volgens Kompier in één klap de grootste werkgever van de gemeente is. „Dit plan moet door de gemeenschap van Vaals worden omarmd. Dit moet een positief verhaal worden.”

Impuls

Burgemeester Reg van Loo zegt „trots en blij” te zijn met het concept, dat volgens hem een impuls gaat geven aan het hart van Vaals. „Ons geduld is op de proef gesteld, maar soms is geduld een schone zaak.”

FestiVaals wordt in één keer geopend. Een datum is nog niet bekend.

Door Merel Visscher

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen