G-001-BB: dit is het nieuwe NL-kenteken

Bron © AD

In 2015 onthulde toenmalig minister Schultz van Haegen het nieuwe kenteken. Afbeelding: AD/Kia

Nieuwe auto’s krijgen vanaf maandag een ander kenteken. De nieuwe combinatie (één letter – drie cijfers – twee letters) is maandagmiddag gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De eerste nummerplaten uit de serie, met kenteken G-001-BB, zitten op een elektrische BMW i3.

De nieuwe volgorde van letters en cijfers is inmiddels de tiende kentekenreeks die op Nederlandse auto’s te zien is. De eerste (ND-00-01) werd geïntroduceerd in 1951 terwijl de laatste (twee letters – drie cijfers – één letter, ofwel GB-001-B) uit 2015 stamt. Volgens de RDW zijn er inmiddels zo’n 2,7 miljoen auto’s via dit systeem op kenteken gezet.

Sinds het jaar 2000 wordt elke zogenoemde GAIK-kentekenplaat (dat staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten) voorzien van een aantal specifieke kenmerken. Zo gebruikt de RDW een speciaal ontworpen lettertype om fraude tegen te gaan, heeft elke plaat een keurmerk van de producent en beschikken de kentekens over een blauwe band met het beeldmerk van Europa én een zwarte rand om de platen beter leesbaar te maken.

Op een kenteken staan in principe geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. Het zelf samenstellen van een kenteken, zoals in België tegen betaling tegenwoordig mogelijk is, blijft in Nederland niet toegestaan. Ook opmerkelijk: de platen zijn bewust gemaakt van aluminium: dan blijven ze leesbaar en herkenbaar nadat een auto is uitgebrand.

Goed doel

Traditioneel schenkt de RDW de eerste auto die een nieuw kenteken draagt aan een goed doel. De elektrische BMW i3 met kenteken G-001-BB is in Amsterdam overhandigd aan Natuurmonumenten, in 2015 ontving stichting Het Vergeten Kind een Kia Rio met de combinatie GB-001-B op z’n nummerplaten.

G-001-BB: dit is het nieuwe NL-kenteken
G-001-BB is vanaf vandaag de nieuwe Nederlandse kentekencombinatie. Foto: AD/RDW
Door Roland Tameling

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen