Tientallen Limburgse veeboeren gedupeerd door stikstofuitspraak

Door een nieuwe uitspraak in het stikstofdossier zitten tientallen Limburgse boeren in zak en as. Afbeelding: Stefan Koopmans

Tientallen Limburgse veehouders zitten in zak en as nu de rechtbank Limburg hun natuurvergunning heeft vernietigd vanwege het stikstofdossier. De rechtbank schoot maandag 38 vergunningen af die eerder door de provincie waren verleend.

De impact voor de boerengezinnen die het treft is groot, zowel emotioneel als anderszins, stelt woordvoerder Roel Boots van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in een reactie op de uitspraak. „Het is intriest dat gemaakte afspraken met de overheid kennelijk met een pennenstreek opeens niets meer waard zijn”, zegt hij over het vernietigen van de vergunningen.

De uitspraak treft boeren in de Limburgse Peelgemeenten Nederweert, Venray, Leudal, Peel en Maas en Horst aan de Maas, weet Wim van Opbergen van de Werkgroep Behoud de Peel die al jaren juridische strijd voert in het stikstofdossier.

De bestuursrechter van de rechtbank Limburg zag geen andere mogelijkheid om de Raad van State te volgen die eind mei een streep haalde door het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS). De rechtbank Limburg had met de behandeling van deze 38 zaken gewacht op die beslissing van de Raad van State.

Afgeschoten

De PAS-regeling moest economische ontwikkelingen waarbij sprake is van de uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen nabij kwetsbare natuur, mogelijk maken. Vorige week vernietigde de Raad van State ook al het bestemmingsplan voor de geplande woonwijk in het Melickerveld in Roermond. Het is nu niet zeker of die bouwplannen kunnen doorgaan.

Lees ook: Woningbouw in het slop door stikstofuitspraak

Natuurorganisaties als Werkgroep Behoud de Peel voeren al jarenlang strijd tegen de PAS-regeling. De Raad van State haalde begin juni al een streep door twintig natuurvergunningen van Limburgse boeren, aldus die werkgroep. Behoud de Peel stelt dat de natuur in Limburg op tal van plaatsen flink is aangetast als gevolg van schadelijke stikstofverbindingen uit veehouderij, verkeer en industrie. „De PAS-regeling was een truc om economische ontwikkelingen mogelijk te maken, het leidde niet tot een reductie van de stikstofuitstoot”, stelt Wim van Opbergen van de werkgroep.

Van Opbergen reageert blij op de nieuwe uitspraak van de rechtbank Limburg. „Maar ik ben pas echt blij als de overheid nu eindelijk eens met een echte oplossing komt voor de stikstofproblematiek.” Volgens hem is er ondanks het stikstofprobleem nog wel degelijk woningbouw mogelijk, maar dan zal de overheid in zijn ogen wel duidelijke keuzes moeten gaan maken. „Dan zal het aantal dieren in de veehouderij omlaag moeten.”

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gemeenteberichten