Verkocht! Rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro

Bron © AD

Het rijtjeshuis van 1.450.000 euro in de Amsterdamse Henriëtte Bosmansstraat. Afbeelding: Funda/De Graaf

Een doodgewoon rijtjeshuis in Amsterdam is het symbool geworden van de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt.

Het is een op het oog doodnormaal rijtjeshuis in Amsterdam-Zuid (Funda), maar het is, ‘onder voorbehoud’, verkocht voor 1,5 miljoen euro. Het geaccepteerde bod zit niet ver onder de vraagprijs. Binnen twee weken was de deal rond.

Toegegeven: het huis, uit 1954, met een woonoppervlak van 144 vierkante meter is netjes opgeknapt met bijvoorbeeld een nieuwe keuken en badkamer. Bijzonder voor Amsterdam is verder de ‘zonnige en ruime’ achtertuin van 15 meter diep, met speelgedeelte voor de kinderen en toegang tot een eigen garage.

Lees ook: Doodnormaal rijtjeshuis Amsterdam even duur als monumentale villa in Swalmen

Marktontwikkelingen

Dat de prijs niet eens zo gek is, gezien de marktontwikkelingen, bewijst de recente verkoop van een huis in dezelfde straat: daarvoor werd 1.495.000 euro gevraagd. Het werd voor slechts 50.000 euro minder dan die vraagprijs verkocht.

Toch waren de reacties niet mals toen Amsterdammer Gert Jan Bakker de advertentie maandag op Twitter zette. Een dergelijk bedrag wordt op de meeste plekken in Nederland hooguit voor een behoorlijke villa met zwembad gevraagd. In Twente staat bijvoorbeeld een landhuis dat twee keer zo groot is, met zwembad, tennisbaan en stallen te koop voor dezelfde prijs.

De makelaar van de woning heeft een simpele verklaring voor de hoge vraagprijs: „Dit is een gewilde buurt, dicht bij voorzieningen zoals een station en snelle aansluiting op de snelweg en naar Schiphol. Eengezinswoningen zijn schaars in Amsterdam-Zuid. Er zijn mensen die in de buurt in een appartement wonen en dat met veel overwaarde verkopen. Het is hun kans om met een gezin groter te gaan wonen en dan zijn ze bereid dit te betalen.”

Voordeel

Het huis stond eerder te huur voor 4900 euro per maand. De eigenaar doet goede zaken als het huis echt voor 1,5 miljoen wordt verkocht. In 2001 werd het voor 272.000 euro gekocht, blijkt uit kadastergegevens.

Overigens lijkt de gekte op de Amsterdamse woningmarkt inmiddels z’n hoogtepunt te hebben bereikt: in het tweede kwartaal van dit jaar lagen de prijzen van verkochte woningen iets lager dan in hetzelfde kwartaal in 2018.

Door Stefan ten Teije

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen