Lieke Martens mist eerste EK-kwalificatieduels met Oranje

Lieke Martens. Afbeelding: BSR Agency

De Oranjevrouwen moeten het bij de start van de EK-kwalificatie stellen zonder Lieke Martens. De speelster van FC Barcelona heeft nog altijd last van de teen die haar ook parten speelde op het WK.

Bondscoach Sarina Wiegman verandert verder nauwelijks iets aan de groep waarmee ze de WK-finale haalde begin juli. Behalve Martens ontbreekt tegen Estland en Turkije ook Kika van Es, die deze zomer de overstap naar Everton maakte maar kampt met een knieblessure. Hun vervangers zijn Aniek Nouwen van PSV en Ashleigh Weerden die bij landskampioen FC Twente speelt.

Gerevalideerd

,,Lieke heeft stappen ondernomen voor haar teen, ze heeft gerust en gerevalideerd, maar het duurt wel langer voordat de pijn echt weg gaat”, legt Wiegman uit. Zij zag geen reden tot veranderingen na het WK. ,,7 juli was de laatste wedstrijd, daarna ging iedereen op vakantie. Nu zijn alle teams in voorbereiding, dus er is niet heel veel gebeurd. Het zou dus gek zijn om het heel anders te doen en bovendien is dit team hartstikke jong. Natuurlijk kijken we – zoals we begin dit jaar deden op de Algarve Cup – hoe ver andere speelsters zijn. Je kijkt altijd naar de kwaliteiten en naar doorselecteren, maar uiteindelijk gaat het om de beste spelers.”

Lees ook: Leeuwinnen sluiten jaar af in Eindhoven en Arnhem

Wennen

Na het succesvol verlopen WK staat de EK-cyclus voor de deur, te beginnen met een wedstrijd tegen Estland in hoofdstad Tallinn. Die wedstrijd wordt op vrijdag 30 augustus gespeeld. Een confrontatie waarin het even wennen zal zijn, erkent ook Wiegman. ,,Je komt uit een WK-finale met 60.000 man met een ongelooflijke ambiance. Nu zal dat anders zijn. En je speelt tegen een tegenstander die alleen maar achteruitloopt en tegenhoudt. Dan worden andere dingen gevraagd.”

Op dinsdag 3 september staat het volgende duel, met Turkije, voor de deur in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, de eerste wedstrijd in de EK-kwalificatie die in Nederland voor eigen publiek wordt gespeeld. Voor die wedstrijd zijn bijna 20.000 tickets verkocht.

Luister hier naar de nieuwe aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger:

Door Tim Reedijk

Nieuw: Voetbaluitslagen

Hier vind je alle voetbaluitslagen, de standen en het programma van de Eredivisie t/m de 5e klasse.

> Bekijk hier de voetbaluitslagen