Geen medicatie: verdachte in Maastrichtse moordzaak op Oeverwal weigert gang naar rechtbank

De Geerhorst. Afbeelding: Peter Schols

De Albanees Perparim S. (39) heeft woensdagmorgen geweigerd om met de parketpolitie vanuit De Geerhorst in Sittard naar de rechtbank in Roermond te gaan. Hij zou in de ochtend niet de noodzakelijke medicijnen hebben gekregen. Zijn medicatie was achtergebleven in het huis van bewaring in Ter Apel. S. werd met het oog op de zitting dinsdag al overgebracht naar Sittard.

De man moet in Roermond terechtstaan als een van de verdachten in de moord op Soufian Lahnstein op 1 december 2013 in Maastricht. De rechters verordonneerden dat de Albanees alsnog opgehaald moest worden in Sittard. Het proces, waarvoor de rechtbank drie dagen heeft uitgetrokken, heeft daardoor vertraging opgelopen. Medeverdachte Mario Z. (64) uit Luik was wel tijdig aanwezig.

Pijn

De verdachte verklaarde later in de rechtbank dat hij veel pijn leed en de hele nacht niet had geslapen. Hij had voor het transport naar Roermond eerst een arts willen spreken en zijn noodzakelijke medicatie willen innemen.

Het Openbaar Ministerie houdt Perparim S. en Mario Z. verantwoordelijk voor de dood van Soufian Lahnstein. De twee verdachten hebben tot nu toe weinig verklaard over de toedracht van de schietpartij aan de rand van het centrum van Maastricht. Vaststaat dat ze elkaar de schuld in de schoenen willen schuiven. „Ze hebben het allebei gedaan”, zei officier van justitie Van Kuppenveld eerder tijdens een tussentijdse zitting. Politie en justitie gaan ervan uit dat zijn dood met drugshandel te maken heeft.

België

De aanloop naar de inhoudelijke behandeling is bijzonder geweest. In mei 2018 bleek verrassend dat Albanees Perparim S. toen al negen maanden in het huis van bewaring in Ter Apel zat. De man had zich in de herfst van 2017 uit eigen beweging bij de politie in Nederland gemeld. De opsporingsautoriteiten wisten al geruime tijd dat de moordverdachte via België de benen had genomen naar Albanië. Toen ze hem op het spoor kwamen, bleek hij daar in de cel te zitten voor een andere schietpartij. Albanië levert geen landgenoten uit aan Nederland.

Volgens zijn toenmalig advocaat Tom Nieuwburg is S. naar Nederland gekomen, omdat hij zijn medeverdachte en twee getuigen, die belastend over hem hebben verklaard, „recht in de ogen wil kijken”. Hij heeft kort voor de moord waarschijnlijk met de andere drie in een auto gezeten.

Geen medicatie: verdachte in Maastrichtse moordzaak op Oeverwal weigert gang naar rechtbank
Beelden van de schietpartij werden in 2014 in Opsporing Verzocht getoond Foto: Opsporing Verzocht

De schietpartij die Lahnstein het leven kostte, is destijds vastgelegd met een bewakingscamera. Op beelden is te zien dat de schutter zijn slachtoffer al rennend van achter neerschiet. Het slachtoffer strompelt verder en zakt buiten beeld in elkaar. Lahnstein overleed kort na de schietpartij in het ziekenhuis.

Verklaring

Luikenaar Mario Z. kwam in deze zaak een paar keer op vrije voeten, maar hij belandde uiteindelijk toch in de cel. Hij heeft eerder toegezegd bij de inhoudelijke behandeling een verklaring af te leggen. De Belg weigerde woensdag antwoord te geven op vragen van raadsman Nico Meijering van medeverdachte S.. Volgens zijn advocaat Serge Weening zou het vreemd zijn als Mario Z. als getuige iets zou vertellen voordat hij in zijn eigen zaak een verklaring als verdachte heeft afgelegd. Dat gaat donderdag gebeuren. De zaak gaat dan om 9.00 uur verder.

Door Jos Emonts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht