Verdachte steekpartij Mondriaan in Maastricht voelt zich ‘als een moordenaar’

De entree van ggz-instelling Mondriaan Afbeelding: Harry Heuts

De 51-jarige man die ervan wordt verdacht vier mensen te hebben verwond met een mes, op 8 mei bij Mondriaan in Maastricht, voelt zich „als een moordenaar”.

Dat zei hij woensdagochtend - via een Duitse tolk - voor de rechtbank in Maastricht, waar een pro forma-zitting plaatsvond. Tijdens de consternatie na de steekpartij, waarbij de verdachte zelf ook gewond raakte, wist Thijs H. te ontsnappen van de gesloten afdeling van ggz-instelling Mondriaan. Die bekende vorige week bij de rechtbank vier dagen voor zijn ontsnapping bij Mondriaan een vrouw in Den Haag en daags ervoor een man en een vrouw op de Brunssummerheide te hebben vermoord.

Lees ook: Reconstructie: in het hoofd van Thijs H. ging het gruwelijk mis

De verdachte van de steekpartij, Duitser Andreas S., was bij Mondriaan gedwongen opgenomen met een psychose, zo bleek voor de rechtbank. Volgens zijn advocate Mieke Hissel kan hij zich niets herinneren van de gebeurtenis. „Maar hij wordt verteerd door schuldgevoelens. Daarom zegt hij dit soort dingen. Ik heb er bezwaar tegen dat hij dat over zichzelf zegt, maar hij blijft het doen.”

Openheid

Het Openbaar Ministerie legt hem vooralsnog vijf strafbare feiten ten laste: vier keer poging tot doodslag met een mes en eenmaal bedreiging met datzelfde wapen. Volgens officier van justitie Eveline Heldens is nog onduidelijk of S. onder anderen medewerkers van Mondriaan, die zich kennelijk beroepen op hun verschoningsrecht, toestemming geeft om over zijn psychische toestand ten tijde van de feiten te praten. Zijn advocate stelde dat hij bereid is volledige openheid te geven.

Mediation

Raadsvrouwe Hissel vroeg de rechtbank of er een mediation-traject kan worden opgestart tussen haar client en de slachtoffers. „Het gaat hier om een tragische gebeurtenis, niet om een criminele daad. Van mediation is meer heil te verwachten dan van een strafrechtelijk traject. Dat is mede van belang, omdat we dan wellicht te weten komen of zijn behandeling bij Mondriaan kan worden voortgezet.”

Gezicht

Bij de steekpartij raakten drie medewerkers van Mondriaan en één medepatiënt gewond. Vooral de patiënt draagt nog de zichtbare gevolgen daarvan in zijn gezicht, aldus Hissel na afloop. „De anderen hebben ook steekwonden opgelopen. Het is natuurlijk ontzettend akelig om zoiets mee te maken, maar levensbedreigend zijn de verwondingen niet geweest.” Momenteel verblijft haar cliënt, die met zijn gezin in Zuid-Limburg woont, in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen.

Opdracht

De rechtbank besloot het mediationbureau opdracht te geven om te onderzoeken of mediation in dit geval mogelijk is. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk.

Door Annelies Hendrikx

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht