Man verdacht van illegale afvalexport; twee huizen doorzocht in Venlo

Bron © ANP

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Een man wordt ervan verdacht illegaal 12 miljoen kilo afval te hebben geëxporteerd naar landen in Afrika en Azië.

In Venlo werden daarom dinsdag twee huizen doorzocht en is er bedrijfsadministratie meegenomen. Ook is beslag gelegd op tienduizenden euro’s en luxe goederen zoals dure horloges, meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) woensdag.

De verdachte exporteerde miljoenen kilo’s afval, maar vroeg daar nooit een vergunning voor aan. Het gaat vooral om verschillende soorten plastic, kunststoffen en metalen. Ook exporteerde de verdachte veel PVC naar het buitenland. Dat is in veel landen verboden, omdat bij de verbranding van PVC giftige stoffen vrij kunnen komen.

Voor het exporteren van afval naar het buitenland moet een vergunning zijn aangevraagd bij het ILT. Zo is er duidelijkheid over de bestemming van het afval, is het ontvangende land hiervan op de hoogte en kan het afval op een goede manier verwerkt worden.

Het onderzoek is gedaan door de Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD), dat strafrechtelijke opsporingen uitvoert.

Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Venlo