Tientallen kinderen betrokken bij busongeluk, buurtbewoner vangt ze op

De bus botste op de A58 tegen een auto aan. Afbeelding: Toby de Kort

Op de A58 bij Oirschot is woensdagmiddag rond 16.45 uur een ongeval gebeurd met een bus met daarin 54 kinderen tussen de 6 en 12 jaar en hun vijftien begeleiders.

Bij het ongeluk waren ook vier personenauto’s betrokken. De inzittende van één van de vier zat bekneld en is door de brandweer bevrijd. De kinderen en hun begeleiders zijn opgehaald en opgevangen bij een in de buurt wonende man in zijn boerderij. Inmiddels zijn ze weer onderweg naar huis.

De verwondingen van de kinderen en hun begeleiders lijken mee te vallen. Het gaat vooral om schaafwondjes en kneuzingen, aldus de brandweer. Wel is er een traumahelikopter opgeroepen, die is geland op de weg.

Efteling

De kinderen waren na een dagje Efteling onderweg terug naar hun woonplaats Borgloon in België toen het ongeluk gebeurde. Volgens de politie ging het om een kettingbotsing, waarbij de bus het achterste voertuig was. Daarvoor botsten vier personenauto’s op elkaar. Hoe het met de beknelde inzittende van de personenauto gaat, is niet bekend. Hij of zij heeft meer dan een halfuur bekneld gezeten en is naar het ziekenhuis gebracht. De andere inzittenden van de personenauto’s zijn ter plaatse behandeld.

De Belgische kinderen in de bus zijn na het ongeluk opgevangen bij een boerderij in de buurt. De eigenaar van de boerderij, Chris de Vaan, heeft ze in kleine groepjes met zijn auto opgehaald. Met de kinderen gaat het, op een traantje na, goed, zegt hun begeleider.

Harde klap

,Ik zat in de tuin en hoorde een harde klap’’, beschrijft De Vaan. ,,Toen ik opkeek zag ik een bus en al snel zag ik dat er allemaal kinderen rondliepen. Toen ben ik meteen in de auto gesprongen.’’

Tientallen kinderen betrokken bij busongeluk, buurtbewoner vangt ze op
De bus botste op de A58 tegen een auto aan. Foto: Toby de Kort

De boerderij van Chris ligt op zo’n 100 meter van de plaats van het ongeluk. ,,Ik wilde ze een veilige plek bieden, bij mij thuis’’, zegt De Vaan. Die hulp namen de begeleiders van de kinderen maar al te graag aan. In kleine groepjes heeft De Vaan ze naar zijn boerderij gebracht. Toen ze er allemaal waren heeft hij tot slot ook alle schooltassen naar ze toe gereden.

Terug naar België

Op die veilige plaats hebben de kinderen gewacht op vervangend vervoer. Die kwam er ongeveer anderhalf uur na het ongeluk, en brengt de kinderen nu alsnog naar huis in Borgloon, België. Daar worden ze rond 20.30 uur verwacht, waar ze worden opgehaald door hun ouders.

De kinderen deden in het dorp mee met de speelpleinwerking. Thuis in België hebben organisatoren van de vakantie-opvang alle ouders gebeld. ,,We hebben hen uitgelegd dat de bus een ongeluk heeft gehad en dat de voorruit stuk is. We konden er gelukkig direct bij zeggen dat alle kinderen ongedeerd waren‘’, zegt Eddy Stevens. Omdat dat direct duidelijk was, reageerden alle ouders volgens hem rustig. ,,De meesten zijn niet geschrokken.’’

Het incident heeft geen gevolgen voor de rest van de speelpleinwerking in Borgloon. Stevens: ,,Het is nog twee dagen. Omdat de kinderen allemaal niet gewond zijn geraakt, gaan we morgen gewoon weer door.‘’

Door Tom van der Meer

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen