Nieuwe beelden tonen wrak Titanic: binnen dertig jaar compleet verdwenen door bacterie

Bron © AD

Duikers van de internationale organisatie Five Deeps bevestigen de vermoedens van enkele wetenschappers: het wrak van rampschip Titanic verdwijnt in razend tempo.

Voor het eerst in vijftien jaar zijn duikers, met behulp van een onderzeeër, terug bij de in 1912 op een ijsberg gelopen zeereus.

Het team van Five Deeps – dezelfde organisatie die de diepste duik ooit maakte en daar plastic aantrof – maakte in het kader van een nieuwe documentaire vijf uitstapjes naar het wrak van het ooit zo glorieuze schip. Tot hun schrik zagen de duikers dat sommige delen van Titanic volledig verdwenen zijn. Vooral de rechterzijde van het schip, dat op een diepte van 3800 meter in de Atlantische Oceaan ligt, heeft zwaar geleden.

Nieuwe beelden tonen wrak Titanic: binnen dertig jaar compleet verdwenen door bacterie
De Titanic, toen nog in volle glorie. Foto: ANP KIPPA

Ook de vertrekken van de officieren en de kapitein zijn er slecht aan toe. De badkuip van de kapitein – waarvan in 1996 een inmiddels wereldberoemde foto werd getoond – is nergens meer te bespeuren. Volgens kenners zal de boeg, die de inspiratie was voor de legendarische filmscène met acteurs Leonardo DiCaprio en Kate Winslet, het volgende deel zijn dat ten prooi valt aan corrosie.

‘Schokkend’

Titanic-historicus Parks Stephenson noemt het ‘schokkend’ om te zien. ,,De badkuip van de kapitein is favoriet bij liefhebbers van Titanic en is nu verdwenen’’, zegt hij. ,,Het hele dek aan die zijde valt in elkaar en sleept de verblijven met zich mee. En het verval gaat steeds sneller.’’ Volgens Stephenson is het gewelfde dak van de boegsectie nu aan de beurt, waardoor het binnenste van het scheepsinterieur bloot komt te liggen.

Maar hoe komt het dat de restanten van het reusachtige schip, dat op zo’n 600 kilometer voor de kust van Newfoundland verging, als sneeuw voor de zon lijkt te verdwijnen? Het verval van het ooit zo majestueuze schip is, naast een sterke stroming en het zoute water, vooral te danken aan een metaalvretende bacterie, weet BBC News. De roestvormende ‘beestjes’ zitten overal en eten per dag zo’n 180 kilo van het schip op.

Een snel rekensommetje wijst uit dat er binnen een tijdsbestek van 20 tot 30 jaar niets meer van Titanic overblijft. En dat zou betekenen dat nog geen 150 jaar na de rampzalige aanvaring, waarbij 1500 van de 2200 opvarenden in het ijskoude water omkwamen, van het schip niets anders rest dan een herinnering. Stephenson: ,,De natuur neemt bezit van Titanic.’’

Nieuwe beelden tonen wrak Titanic: binnen dertig jaar compleet verdwenen door bacterie
Een krant uit 1912, met daarop het nieuws over de ramp met Titanic. Er kwamen 1500 passagiers en bemanningsleden om het leven.
Door Redactie

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen