‘Maastricht moet zich tegen 5G verzetten’

Veel belangstelling voor de 5G-bijeenkomst. Afbeelding: De Limburger

De gemeente Maastricht moet zich verzetten tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Dat eist het zogenaamde Team Stralingsinfo, een team van verontruste burgers. Een informatieavond van die groep in Centre Ceramique trok woensdagavond ruim honderd mensen.

Maastricht is een pilotgemeente voor de uitrol van het 5G-netwerk dat veel meer mogelijkheden heeft dan 4G. De overheid stelt gerust: het Agentschap Telecom controleert of de straling binnen de normen blijft.

Team Stralingsinfo heeft daar geen enkel vertrouwen in. Het vertelde dat 5G veel schadelijker is voor de gezondheid dan 4G: „Die term lijkt bewust veel op 4G, maar 5G is heel anders. Het werkt net als röntgen en de magnetron. De normen kloppen totaal niet, er wordt alleen op verwarming van het lichaam gemeten.”

De groep wantrouwt de organisaties die met 5G bezig zijn en vindt dat de overheid er geen enkel verstand van heeft, terwijl heel veel wetenschappers waarschuwen voor ernstige gezondheidsschade. Dat die schade ontkend wordt, wijt de groep aan een groot complot van de machtigen der aarde.

Lees ook: Is 5G schadelijk voor de gezondheid?

Wet

Voor 5G moeten er heel veel antennes geplaatst worden, onder meer in lantaarnpalen. Er ligt een voorstel om de Wet Telecommunicatie zo aan te passen dat gemeenten verplicht worden om mee te werken aan plaatsing. De Maastrichtse groep eist dat de gemeente zich verzet, wat de eerste dominosteen zou zijn die omvalt. Maar tot nu toe reageren burgemeester en wethouders niet. ,,Daarom moeten ze opstappen”, zei Emil Möller.

Aan het eind van de bijeenkomst werden formulieren uitgedeeld, die mensen in de brievenbus van het stadhuis moeten stoppen. In het schrijven wordt de gemeente gevraagd of ze ‘willens en wetens voornemens is om burgerrechten op gemeentelijk niveau via landelijke wetgeving te laten uitschakelen.’

Lees ook: Vodafone maakt eerste 5G-verbinding in Maastricht

Door Joos Philippens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht