Plannen lastenverlaging rond, bedrijven betalen

Bron © AD

Premier Mark Rutte en fractievoorzitter Klaas Dijkhof (VVD) vertrekken bij het ministerie van Financiën na afloop van een overleg van de coalitiepartijen over de begroting voor volgend jaar. Afbeelding: ANP

Het kabinet laat bedrijven betalen om komend jaar meer lastenverlichting voor lagere en middeninkomens mogelijk te maken. Dat zijn de vier regeringspartijen volgens Haagse bronnen overeengekomen in de koopkrachtonderhandelingen, die donderdagavond zijn afgerond.

Een deel van de koopkrachtverbetering wordt betaald door bedrijven in 2020 meer winstbelasting te laten betalen dan eerder nog de bedoeling was. Ook is afgesproken dat er extra investeringen komen voor woningbouw. Vandaag moet de ministerraad nog een klap geven op het pakket, maar omdat de coalitie het nu eens is, lijkt dat een formaliteit.

Winstbelasting

De winstbelasting (vpb) zou volgens eerdere kabinetsplannen in 2020 dalen van 25 procent nu naar 22,55 procent. In 2021 zou het tarief vervolgens verder naar beneden gaan naar 20,5 procent. De daling was deels bedoeld om bedrijven tegemoet te komen voor het besluit om de dividendbelasting te handhaven.

Minister-president Mark Rutte waarschuwde voor de zomer echter dat de lastenverlaging voor het bedrijfsleven niet doorgaat als zij de lonen onvoldoende verhoogt. „Op dit moment klotsen de winsten tegen de plinten, maar het enige wat stijgt, is het salaris van de topmannen”, zei hij toen. CDA, D66 en ChristenUnie vonden dat de VVD die woorden waar moest maken. Met het besluit bedrijven mee te laten betalen aan de lastenverlichting voor burgers lijkt dat inderdaad te gebeuren, al is nog onduidelijk hoeveel bedrijven komend jaar bijdragen.

Wensenlijst

De regeringspartijen hadden extra lastenverlichting alle vier op het wensenlijstje staan, nadat het Centraal Planbureau eerder meldde dat de doorsnee Nederlander er komend jaar 1,2 procent op vooruit gaat. Dat cijfer werd door de coalitiepartners te mager geacht. Vooral voor de middeninkomens wilden zij wat extra doen.

Door Laurens Kok