Bezetting te laag, Bonbonnière Maastricht dicht

De theaterzaal van de Bonbonnière staat nu ook leeg. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maison van den Boer heeft de exploitatie van De Bonbonnière in Maastricht gestaakt. Daardoor moeten de Nederlandse dansdagen op zoek naar een nieuwe plek voor de openingsvoorstelling.

Op de eigen website prijst de Bonbonnière zich aan als de Parel van Maastricht en je kunt ook een mail sturen voor een offerte voor een evenement. Maar in realiteit is de voormalige schouwburg in hartje Maastricht potdicht.

In 2016 nam Maison van den Boer de exploitatie over van Constatijn van Vloten, maar na 3,5 jaar werpt de bekende cateraar de handdoek in de ring. ,,We hebben het geprobeerd, maar de huur is hoog en de bezetting laag,” zegt directeur Jeroen Enzerink: ,,In goed overleg met de Brand Brouwerij hebben we ons contract, dat nog jaren doorliep, per 1 augustus ingeleverd en De Bonbonnière veegklaar opgeleverd. Er zal in het pand geïnvesteerd moeten worden.”

Bezetting te laag, Bonbonnière Maastricht dicht
De opera Donna Marguerita, in 2017 in de Bonbonnière. Foto: Harry Heuts

Het gebouw is eigendom van de gemeente Maastricht, die het in erfpacht heeft gegeven aan Heineken (Brand Brouwerij). De gemeente wil alleen kwijt dat ze met de brouwerij in gesprek is over de toekomst van de Bonbonnière. Heineken/Brand liet vrijdag weten in gesprek te zijn met diverse mogelijke uitbaters. ,,We kunnen niet zeggen hoe lang dit duurt en wat de exacte invulling wordt,” zegt Lisa van der Heijden.

Dansdagen

Het eerstvolgende grote evenement in de Bonbonnière zou de openingsvoorstelling van de Nederlandse Dansdagen worden. ,,Voor dat optreden, van het Israelisch-Nederlandse choreografenduo Ivgi&Greben, hopen we snel een alternatieve plek te vinden,” laat Theater aan het Vrijthof weten.

De Bonbonnière is een gebouw met een grote historie. Tussen 1606 en 1614 werd het gebouwd als de kloosterkerk van een jezuïetenorde, en in 1788 verbouwd tot schouwburg. Sinds 1992, met de komst van Theater aan het Vrijthof, is het een evenementenlocatie waar met enige regelmaat toneelopvoeringen, concerten en lezingen werden gehouden. Ook waren de theaterzaal en spiegelzaal te huur voor feesten en recepties. Die zijn voorlopig dicht, net als de brasserie.

Door Joos Philippens

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →