Belastingdienst waarschuwt gescheiden stellen voor hoge naheffingen

Bron © AD

Afbeelding: ANP XTRA

Koppels die scheiden, maken veel meer fouten bij het aangifte doen en het aanvragen van toeslagen. Dat resulteert vaak in naheffingen van honderden tot duizenden euro’s. De Belastingdienst begint daarom maandag een voorlichtingscampagne.

De meeste fouten doen zich voor met de hypotheekrente en de kinderopvangtoeslag. ,,Zo trekken ex-partners vaak allebei de volledige hypotheekrente af. Dat mag niet’’, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst. Verder wordt nogal eens kinderopvangtoeslag aangevraagd zonder dat er een co-ouderschapsregeling op papier is gezet.

De Belastingdienst is zo geschrokken van deze aantallen dat nu de voorlichtingscampagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ is opgetuigd. Scheidende stellen wordt daarin onder meer gewezen op een online checklist. Het moment voor de lancering is zeer strategisch gekozen: aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal scheidingen, net als met kerst.

,,Een foute aanslag kan in een forse naheffing resulteren”, aldus Van Vliet. ,,Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen.”

Blijf fiscaal partner

In totaal 61.000 Nederlanders zetten vorig jaar een punt achter hun huwelijk. Nog eens bijna 5000 mensen lieten hun geregistreerde partnerschap ontbinden.

De fiscus raadt ex-geliefden aan de aangifte in het jaar van hun scheiding toch nog gezamenlijk in te vullen. Ze mogen dan ook nog een keer fiscaal partner zijn. ,,Ze kunnen daardoor nog eenmaal de inkomsten en aftrekposten op gunstige wijze verdelen.”

Door David Bremmer

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen